Franse uiensoep met bruin bier én croque monsieur!
Uiensoep met bruin bier
Ingrediënten:
- 1,5 kilo uien
- 75 gr. roomboter
- ½ bosje tijm
- ½ theelepel cayennepeper
- 1 eetlepel bloem
- 100 ml bruin bier (Westmalle dubbel)
- 1 liter krachtige runderbouillon
- zout en peper
- 50 gr. gruyère of belegen kaas.
- Rasp de kaas.
- Rasp de kaas.
Bereidingswijze:
- Pel de uien en snijd ze in halve ringen.
- Verwarm de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de uien toe en bak de uien in 20-30 minuten bruin op laag vuur.
- Ris de tijmblaadjes van de takjes en voeg deze samen met de cayennepeper bij de uien.
- Strooi de bloem over de uien en bak 1 minuut mee.
- Blus het geheel af met het bier.
- Schenk de bouillon erbij en kruid met zout en peper. Zet vervolgens het vuur laag en laat circa 30 minuten zachtjes doorkoken.
Croque monsieur
Ingrediënten:
- 30 gr. roomboter + extra voor bestrijken
- 30 gr. bloem
- 300 ml volle melk
- 2-3 eetlepels Dijonmosterd
- 220 gr. gruyère
- zout en peper
- 8 dikke boterhammen
- 4 plakken gekookte ham
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Smelt de boter in een steelpan.
- Let op: de boter mag niet helemaal bruin worden.
- Voeg vervolgens de bloem toe en bak al roerend op laag vuur 2-3 minuten.
- Doe een derde van de melk erbij en roer met een garde glad.
- Voeg al roerend beetje voor beetje de overige melk toe.
- Roer de mosterd erdoor.
- Rasp de kaas en laat een derde smelten in de saus.
- Kruid met zout en peper en laat de saus iets afkoelen.
- Snijd acht dikke boterhammen.
- Beleg vier boterhammen met kaas en leg hierop de ham.
- Sluit af met nog een plak kaas en een tweede boterham.
- Verdeel 2 tot 3 eetlepels bechamel over de bovenste boterhammen en leg daar nog een klein beetje kaas bovenop.
- Bak het brood circa 15 minuten in de oven.
- Laat eventueel nog even gratineren onder de ovengrill.
Reacties
Een reactie posten