Franse uiensoep met bruin bier én croque monsieur!

   Uiensoep met bruin bier

Ingrediënten:

  • 1,5 kilo uien
  • 75 gr. roomboter
  • ½ bosje tijm
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 1 eetlepel bloem
  • 100 ml bruin bier (Westmalle dubbel)
  • 1 liter krachtige runderbouillon
  • zout en peper
  • 50 gr. gruyère of belegen kaas.
  • Rasp de kaas.
  • Rasp de kaas.








Bereidingswijze:

  • Pel de uien en snijd ze in halve ringen.
  • Verwarm de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de uien toe en bak de uien in 20-30 minuten bruin op laag vuur.
  • Ris de tijmblaadjes van de takjes en voeg deze samen met de cayennepeper bij de uien.
  • Strooi de bloem over de uien en bak 1 minuut mee.
  • Blus het geheel af met het bier.
  • Schenk de bouillon erbij en kruid met zout en peper. Zet vervolgens het vuur laag en laat circa 30 minuten zachtjes doorkoken.

Croque monsieur

Ingrediënten:

  • 30 gr. roomboter + extra voor bestrijken
  • 30 gr. bloem
  • 300 ml volle melk
  • 2-3 eetlepels Dijonmosterd
  • 220 gr. gruyère
  • zout en peper
  • 8 dikke boterhammen
  • 4 plakken gekookte ham

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Smelt de boter in een steelpan. 
  • Let op: de boter mag niet helemaal bruin worden. 
  • Voeg vervolgens de bloem toe en bak al roerend op laag vuur 2-3 minuten.
  • Doe een derde van de melk erbij en roer met een garde glad.
  • Voeg al roerend beetje voor beetje de overige melk toe.
  • Roer de mosterd erdoor.
  • Rasp de kaas en laat een derde smelten in de saus.
  • Kruid met zout en peper en laat de saus iets afkoelen.
  • Snijd acht dikke boterhammen.
  • Beleg vier boterhammen met kaas en leg hierop de ham.
  • Sluit af met nog een plak kaas en een tweede boterham. 
  • Verdeel 2 tot 3 eetlepels bechamel over de bovenste boterhammen en leg daar nog een klein beetje kaas bovenop.
  • Bak het brood circa 15 minuten in de oven.
  • Laat eventueel nog even gratineren onder de ovengrill.

Reacties

Populaire posts