Bruine bonensoep
- Twee potten bruine bonen
- 1 of 2 tomaten
- Of een pond bruine bonen (een nacht laten weken en daarna gaar koken)
- 1 citroen of een scheut azijn
- Halve theelepel chilipoeder
- Pakje bruine bonensoep van Honig Niet perse nodig wel lekker
- 500 gram hamlappen
- Stuk gerookt spek
- 1 grote of 2 normale rookworsten
- 2 aardappels
- 1/2 knolselderij in blokjes
- Bosje platte peterselie
- 2 of 3 flinke uien gesneden
- 1 prei
- 1 winterwortel
- 6 tot 8 kruidnagels fijngemalen of twee/ drie theelepels gemalen kruidnagel
- 2 blaadjes laurier
- 1 rode paprika in blokjes
- Scheut Friese Berenburg Niet perse nodig
- Bosje selderij
- Klont boter
- Scheut olijfolie
- Twee liter runderbouillon van twee blokjes even maken in een andere pan.
Bereiding:
Doe een klont margarine en een scheut olijfolie of vloeibaar braadmiddel in een soeppan.
Laat heet worden, voeg het gekruide vlees toe en braad het rondom lekker bruin.
Het sap van de citroen of scheutje azijn over het vlees heen.
De tomaat even meebakken .
Voeg de bouillon toe.
Laat trekken tot het vlees gaar is ongeveer 1,5 uur op een laag pitje, liefst met het deksel er op.
Voeg vervolgens de gesneden uien, prei, paprika, kruidnagel, laurier, chilipoeder, aardappel, knolselderij, peterselie en gerookt spek er bij.
Doe bij gebruik van het honig pakje bruine bonensoep in een halve liter koud water en even flink mengen en gooi dit er ook bij, dan het hele spul onder voortdurend roeren even aan de kook brengen.
De bruine bonen uit de pot afgieten en onder de kraan even afspoelen.
Hou een kommetje gekookte bruine bonen apart, niet pureren!!!!
Rest van de bruine bonen erbij.
Het hele spul weer opwarmen onder voortdurend roeren tot alles gaar is.
Haal het vlees uit de pan en trek het uit elkaar, het stuk spek in stukjes snijden.
De soep pureren maar wel grof.
Voeg vervolgens het vlees,spek en de rookworst toe.
Naar smaak meer chili of peper en zout toevoegen.
De kom bruine bonen er bij.
Het lekkerste is de soep goed op een zacht vuurtje laten garen onder voortdurend roeren.
Als het te dik is, beetje heet water er bij.
En eten maar.
Lekker met stokbrood en kruidenkaas.
De volgende dag is het nog lekkerder!
Volgende dag weer zachtjes aan op laten warmen anders brand het aan en kun je de soep meestal weggooien en dan opdienen.
Als het de volgende dag erg dik is kun je er een beetje water bij gooien.
Tips voor het koken van bonen.
Bonen koken
Nog meer tips.
Kooktips ook voor de snelkookpan
De soep pureren maar wel grof.
Voeg vervolgens het vlees,spek en de rookworst toe.
Naar smaak meer chili of peper en zout toevoegen.
De kom bruine bonen er bij.
Het lekkerste is de soep goed op een zacht vuurtje laten garen onder voortdurend roeren.
Als het te dik is, beetje heet water er bij.
En eten maar.
Lekker met stokbrood en kruidenkaas.
De volgende dag is het nog lekkerder!
Volgende dag weer zachtjes aan op laten warmen anders brand het aan en kun je de soep meestal weggooien en dan opdienen.
Als het de volgende dag erg dik is kun je er een beetje water bij gooien.
Tips voor het koken van bonen.
Bonen koken
Nog meer tips.
Kooktips ook voor de snelkookpan
Reacties
Een reactie posten