Lekkere groentesoep

Groentesoep

Boodschappen
  • Pakje Juliennesoep van Honig (dit heeft een lekker smaakje en is niet slecht)
  • 2 laurierbladeren
  • Soepballetjes runder
  • 2 of 3 liter water naar gelang je soep wilt maken
  • Groentebouillonblokjes van Damhert      
  • 1 of 2 zakjes Italiaanse groente
  •  Pakje platte peterselie
  • 1 hele prei (zo min mogelijk weggooien)
  • 2 stelen bleekselderij gesneden met blad en al.
  • Mihoen of vermicelli
Hoe bewaar ik de rest van de bleekselderij?
Bleekselderij blijft op een koele (12-15 C) en donkere plaats enkele dagen goed en in de koelkast wel een week. In de diepvries (bij minimaal -18 C)  kun je rauwe bleekselderij, na 2-3 minuten blancheren (is even laten koken in water), in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. Gare bleekselderij kun je ook tot 12 maanden in de diepvries bewaren.

Bereiding 
Zet naar gelang 1, 2 of 3 ltr. water op in een pan.
Doe daar naar verhouding bouillonblokjes in, meestal 1 per/ltr.

Het pakje Juliennesoep in een maatbeker met een halve ltr. koud water en even flink met een vork doorroeren, gooi hier de laurierbladeren bij.

Breng het geheel aan de kook.
De prei snijden en kan er bij. 
Als het kookt kunnen de zak of zakjes groente er bij ligt er aan hoe dik het moet zijn.

Snij de bleekselderij met blad in stukjes  en kan er ook bij.
De platte peterselie fijn snijden en er ook bij.
Je kunt de soepballetjes van te voren even bakken in een koekenpan, is minder vet.
Als alles kookt kunnen ook de (gebakken) soepballetjes (Zonder het vet) er bij.
Dan even zachtjes door laten koken om de balletjes te garen.
Het laurierblad kun je verwijderen of laten zitten, maar ik zou het niet opeten.

Gooi als laatste nog een handje fijn gemaakte mihoen of vermicelli  door de soep in plaats van vermicelli. Dit hoeft niet perse.

Als het klaar even proeven of er nog zout of peper bij moet.
Ik vind het lekker met bruin stokbrood of Italiaanse ciabatta met kruidenkaas.










Wil je soep maken zonder pakjes en blokjes, dan heb je een hele hoop kruiden nodig en persoonlijk vind ik het dan een flauw soepje worden.

Het kan met en zonder vlees.
Met vlees:

  • 1 schenkel
  • 2 of 3 ons soepblokjes (runderpoulet)
  • 2 liter water
  • 2 theelepels zeezout
  • 2 laurierbladeren heel
  • Winterwortel in blokjes
  • 4 tenen knoflook even met een mes plat drukken
  • Beetje koriander gesneden of uit een potje
  • 2 theelepels vers gemalen zwarte peper
  • Verse Bieslook grof gesneden
  • Twee stelen bleekselderij grof gesneden
  • Beetje verse tijm takjes kunnen er zo in
  • Bosje verse peterselie even in tweeën delen

Schenkel









Zet 2 liter water op met de schenkel, zout, poulet, knoflook, laurier, bieslook, tijm,peterselie, koriander en peper er in en breng aan de kook.
Schep het grijs bruine schuim wat er op komt van het water af en gooi weg. 
Laat dit een paar uur heel zachtjes koken.

Als het klaar is giet je de inhoud door een zeef in een andere pan.
Hou het vlees daarna even apart.
Gooi de bouillon weer terug in de soeppan.
Breng het weer aan de kook en gooi het vlees wat je wilt gebruiken er bij en de rest kan weg.

1 of 2 pakjes soepgroenten of Italiaanse groenten er bij












Reacties

Populaire posts