Iers sodabrood

Iers sodabrood

Dit brood hoeft niet te rijzen, waardoor je zelfs na je werk nog relatief snel een vers brood op tafel kunt zetten. Ik laat je zien hoe je binnen een uur, door middel van 8 kleine stappen dit bourgondische sodabrood kunt maken.
Ingrediënten voor één sodabrood:
– 250 gram volkorenmeel
– 250 gram tarwebloem
– 1 theelepel zout
– 1 theelepel zuiveringszout (Te halen bij drogisten en natuurwinkels, let op: er moet achterop staan dat het ook geschikt is voor bakken en koken.)
– 400 milliliter karnemelk
– 4 bosuien
– 150 gram geraspte oude kaas

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 200 ⁰C.
Stap 2:
Meng de twee bloemsoorten samen in een kom. Voeg daar 1 theelepel zout en 1 theelepel zuiveringszout aan toe.
Stap 3:
Schenk de karnemelk in de kom en meng alles samen tot een geheel.
Stap 4:
Snijd de bosui fijn en meng deze samen met de geraspte kaas door het deeg.
Stap 5:
Vorm een bol van het deeg (bewerk het deeg niet te veel, dus niet kneden) en plaatst deze op een bakplaat. Druk de bol licht aan waardoor je een schijf creëert. Als het deeg nog te plakkerig voelt, kun je nog een beetje bloem toevoegen. Maar maak je geen zorgen, het hoeft geen nette schijf te worden.
Stap 6:
Snijd met een mes een diepe inkeping in de vorm van een kruis.



Stap 7:
Bak het brood 40 á 45 minuten op 200 ⁰C in de oven. Je zou bij de inkeping moeten zien dat het brood goed gaar en goudbruin is geworden.
Stap 8:
Plaats het brood na het bakken op een rooster en laat deze afkoelen voordat je hem aansnijdt.


Reacties

Populaire posts