Biefstuk met stroganoffsaus
Ingrediënten voor 2 personen
- 2 biefstukken à 150 – 200 gram (kogel of ossenhaas van de slager!)
- Bakje champignons, schoongeborsteld en in plakjes gesneden
- 1 rode en 1 groene paprika, in repen of blokjes gesneden
- 2 grote uien, in halve ringen gesneden
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- Klein blikje tomatenpuree
- 1/2 runderbouillonblokje
- Worcestersaus
- Tabasco
- 125 ml slagroom
- 1 flinke tl paprikapoeder
- Snufje chilipoeder
- Vodka of cognac (in het originele recept staat vodka)
- Zout en peper
Bereiding
Haal de biefstukken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen (heel belangrijk!).
Haal de biefstukken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen (heel belangrijk!).
Verwarm wat boter of olie in een koekenpan en fruit hierin op laag vuur de ui en paprikapoeder tot de ui zacht is. Zet het vuur iets hoger en voeg de paprika’s en champignons toe. Pers het teentje knoflook erboven uit en fruit ook even mee.
De champignons laten veel vocht los en dit is nodig om de groenten verder in gaar te stoven. Doe de deksel op de pan en laat op een laag vuur alle groenten zacht smoren. Wanneer de groenten zacht zijn blus je ze af met een flinke scheut vodka of cognac en laat heel even inkoken.
Voeg dan de tomatenpuree en het halve bouillonblokje toe en bak even kort mee. Breng de saus verder op smaak met de overige ingrediënten en voeg eventueel nog een scheutje water toe. Op het laatste moment kan de slagroom erbij. Warm alles goed door.
Houd de saus warm als je de biefstukken gaat bakken of laat de saus helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast voor later.
Dep de biefstukken droog en bestrooi beide kanten met zout en peper. Verwarm een koekenpan en smelt hierin wat boter. Bak de biefstukken op middelhoog vuur tot ze de gaarheid hebben die je wenst. Een handige manier om dit te bepalen is door met je vinger op het vlees te drukken. Veert het vlees nog erg terug, dan is het nog rauw. Is het vlees stevig en weinig veerkrachtig is het doorbakken. Beweeg de biefstukken contant zodat ze niet kunnen aanbranden. Haal ze uit de pan en laat ze circa 5 tot 10 minuten rusten in aluminiumfolie. Het is belangrijk om het vlees even te laten rusten zodat alle vleessappen zich goed kunnen verdelen en het vlees malser wordt.
Serveer de biefstuk met de stroganoffsaus en eventueel wat salade en aardappelkroketten. Natuurlijk hoort hier een lekkere rode wijn bij!
Reacties
Een reactie posten