Vlaams stoofvlees met bier

Met deze tips maak je het lekkerste stoofpotje!
  • Laat het vlees voordat je het gaat bakken altijd op kamertemperatuur komen.
  • Voor de perfecte kleur en smaak bak je het stoofvlees kort aan in roomboter of een combinatie van roomboter en olie. Licht dichtschroeien is de tip. Zo kan het vocht tijdens het sudderen zijn werk nog doen. We willen tenslotte mals draadjesvlees!
  • Zorg dat het vlees helemaal onder het vocht ligt. Om ervoor te zorgen dat er voldoende vocht in de pan blijft, houd je de hele bereidingstijd het deksel op de pan.
  • Had ik al gezegd dat vocht belangrijk is? In dit recept gebruik je bier (op kamertemperatuur). Om het vlees niet te laten ‘schrikken’ en taai te laten worden, giet je het bier langzaam naast het stoofvlees de pan in. Voeg je nog wat extra water toe? Gebruik dan warm water.


Wat heb je nodig?

1 kilo sucadelappen of runderlappen
2 uien
Peper en zout
2 el (glutenvrije) bloem
1 el roomboter
1  laurierblaadje
2 takjes tijm
3  kruidnagels
5 jeneverbessen
1 flesje trappisten (glutenvrij) dubbel bier
Bosje wortelen

Zo ga je te werk

  1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Minimaal een half uurtje van te voren naast de koelkast leggen dus.
  2. Bak in een braadpan met een dikke bodem het vlees goed aan in de roomboter. Je wilt je stoofpotje een tenslotte een mooie bruine kleur geven en die krijg je doordat je het vlees een paar minuten aanbakt. Niet te lang! Het stoofvlees heeft namelijk vocht nodig om gaar te worden.
  3. Bak vervolgens de gesneden ui even mee. Voeg vervolgens de (glutenvrije) bloem* toe.
  4. Kneus de jeneverbessen en snijd ze fijn. Op deze manier komt de smaak beter tot zijn recht en hoef je ze er na het bereiden van de stoofpot niet meer uit te plukken.
  5. Voeg het laurierblaadje, peper en zout, tijm en kruidnagels toe. 
  6. Nu kun je gaan blussen met bier. Giet het bier langzaam in de pan.
  7. Zorg ervoor dat het vlees goed ‘onder water’ staat. Is dit niet het geval? Voeg dan wat warm water toe.
  8. Laat het stoofvlees met de deksel op de pan minstens 2-3 uur pruttelen.
  9. In het kader van ‘eat your veggies’ kun je nog wat gesneden worteltjes toevoegen. Deze worden heerlijk zacht.

Reacties

Populaire posts