Zelf ketchup maken zonder suiker
Wat heb je nodig?
1 kilo rijpe tomaten
1 rode paprika
1 grote rode ui
2 stengels bleekselderij
50 ml rode wijnazijn
3 cm geraspte verse gember
1 teentje knoflook
1 el olijfolie
1 el verse basilicumblaadjes
1 tl korianderzaad
zout & peper
Optioneel: honing naar smaak toevoegen
Zo ga je te werk
Zet een aantal schoongemaakte en uitgekookte glazen potten klaar.
Snijd de tomaten in 4 stukken en verwijder het harde gedeelte van de tomaten.
Was de paprika en verwijder de witte stukken en zaadlijsten.
Snijd de rode paprika in grove stukken.
Pel de rode ui en snijd deze ook in grove stukken.
Was de bleekselderij en snijd deze ook in stukjes.
Doe de tomaten samen met de paprika, bleekselderij en rode ui in een grote pan met dikke bodem. Voeg hieraan de rode wijazijn toe en de eetlepel olijfolie toe.
Voeg de verse basilicumblaadjes, de geraspte gember en het korianderzaad toe.
Knijp een teentje knoflook uit boven de pan.
Breng dit langzaam aan de kook en laat voor zo’n 2 uur zachtjes sudderen.
Wanneer het mengsel zacht is haal je de pan van het vuur. Met een staafmixer of blender mix je het mengsel tot een gladde saus.
Deze saus is waarschijnlijk nog te waterig, dus tijd voor fase 2: indampen!
Giet de saus terug in de pan en laat de ketchup op matig vuur indampen tot je de gewenste dikte bereikt hebt.
Even voorproeven natuurlijk!
Voeg naar smaak peper en zout toe.
Eventueel kun je nu ook wat honing toevoegen.
Nog even goed door roeren natuurlijk.
Laat de kokende saus even afkoelen voor je het in de potten doet.
Wanneer je de ketchup in de potten hebt gedaan, zet je deze 5 minuten ondersteboven zodat ze vacuĆ¼m kunnen trekken.
Na opening is de ketchup ongeveer 2 weken houdbaar.
Reacties
Een reactie posten