Drie maal Spaanse visstoof zarzuela

Zarzuela l
Ingredienten:
500 g mosselen
600 g visfilet, bijv. kabeljauw of heek, in stukken
3 el bloem
1 buisje saffraan (à 0,05 g)
1 el amandelschaafsel
5 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngesneden
1 groene paprika, in repen
4 tomaten, in stukken
1 blikje tomatenpuree (70 g)
100 ml (Spaanse) rode wijn
3 el platte peterselie, grof gehakt
1 stokbrood



Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg.
Bestrooi de visfilet met zout en peper en haal ze door de bloem.
Week de saffraan in 2 el warm water.
Rooster in een droge koekenpan het amandelschaafsel goudbruin.
Verhit in een koekenpan 3 el olijfolie.
Bak de visfilet aan beide kanten goudbruin.
Neem ze uit de pan en leg apart.
Schenk de laatste 2 el olijfolie in de pan.
Fruit de ui met de knoflook.
Bak de paprika en de tomaten 4 min. mee.
Schep de tomatenpuree, de wijn en de saffraan met het weekvocht erdoor.
Leg de vis en de mosselen in de saus.
Leg een deksel op de pan en verwarm de zarzuela zo’n 8 min., of tot alle schelpen open staan.
Breng op smaak met zout en peper.
Bestrooi de zarzuela met het amandelschaafsel en de peterselie.
Serveer met het stokbrood.

Tip Lekker met een tomatensalade met ui, partjes ei en mayonaise.


Zarzuela ll
Maaltijdsoep voor 6 personen
Op tafel in 50 minuten

3 el olijfolie
3 dikke stukken zalm
3 dikke stukken heek
3 dikke stukken zeewolf
peper en zout
3 el tarwebloem, gezeefd
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 inktvis, schoongemaakt en in ringen
3 tomaten, ontveld en in blokjes
½ l visbouillon
1 rood pepertje zonder zaadjes, fijngehakt
peterselie naar smaak, fijngesneden
12 kokkels
6 krabbenpoten
grof zuurdesembrood om erbij te serveren
4 takjes dragon, blaadjes fijn geknipt

Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem.
Bestrooi de stukken vis met zout en peper en haal door de bloem.
Schud overtollige bloem eraf en bak rondom bruin in de hete olie.
Haal de vis uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
Fruit de ui in het overgebleven vet lichtbruin.
Voeg knoflook en inktvisringen toe en smoor 3 minuten in de ui.
Doe vervolgens de gesneden tomaat, de visbouillon, het pepertje en de peterselie in de pan.
Breng aan de kook en voeg naar smaak peper en zout toe.
Leg de stukken vis terug in de pan en leg er de kokkels en de krabbenpoten op.
Breng aan de kook.
Leg een deksel op de pan en laat het geheel nog 7-10 minuten doorgaren, afhankelijk van de grootte van de krabbenpoten.

Bestrooi met wat dragon en serveer met grof brood om in de bouillon te dopen.

Zarzuela lll

Ingrediënten.


150 ml olijfolie
6 grote garnalen
1 middelgrote ui, fijngehakt
3 knoflooktenen versnipperd
2 grote tomaten, fijn gesneden
1-2 eetlepels gehakte verse peterselie
Zout
Vers gemalen peper
2-3 eetlepels brandewijn
1 laurierblad
1 tl paprika
1 gedroogde chili peper fijngehakt
250 ml droge witte wijn
150 ml visbouillon
Een buisje saffraan
Vissoorten we hebben heek gebruikt, maar u kunt ook gaan voor zeeduivel, kabeljauw of heilbot
A handvol inktvissenringen
Twee grote handen mosselen of schelpen, goed geschrobd; Gebruik geen open of beschadigde.

Gesneden verse bieslook, garnering

1. Het beste wat u kunt gebruiken is een grote, ondiepe pan met een deksel. Mag een braadpan zijn met deksel.
2. Als je garnalen rauw zijn, doe je het eerst in olie tot het roze is, en zet dan opzij.
3. Bak de ui en knoflook een minuut of twee uit, voeg de tomaten, peterselie, zout en peper toe.
4. Wanneer de ui zacht is, giet de brandewijn erop en vlambeer het.
5. Zodra de vlammen zijn uitgebrand, voeg dan het laurierblad, paprika, chilipeper, wijn, visbouillon en saffraan toe. Roer alles door elkaar.
6. Voeg de vis steaks en inktvis toe, met een beetje kruiden. Breng het aan de kook, verminder de hitte en laat het vijf minuten of zo met de deksel gedeeltelijk sudderen. Schud de pan af en toe.
7. Voeg nu de mosselen of schelpen toe. Doe de deksel op de pan en kook ze 10/ 15 minuten of zo tot ze open zijn.
8. Voeg de garnalen toe en kook voorzichtig alleen om ze te verwarmen.
9. Strooi de gehakte bieslook er bovenop en je bent klaar.

Zarzuela lV

Benodigdheden voor 4 personen


400 g kabeljauwfilets, in stukken
1 groene paprika, in ringen
1 stokbrood
2 uien, in ringen
125 g jumbogarnalen
125 ml rode wijn
1 buisje saffraan, 0,05 g
2 el olijfolie

1 groot blik tomatenpuree, 140 g

Bereiding:
Week de saffraan in 1 eetlepel heet water.
Verhit de olijfolie in een hapjespan.
Bak de ui en de paprika 2 minuten.

Roer de tomatenpuree erdoor.
Voeg de wijn en de saffraan met het weekvocht toe.
Leg de vis in de tomatensaus en stoof afgedekt 10 minuten.
Serveer de zarzuela met het stokbrood.


Reacties

Populaire posts