Oliebollen
Oliebollen I:
- 1100 gram bloem
- 1 liter melk
- 50 gram verse gist
- 30 gram citroenrasp
- 20 gram zout
- 200 milliliter water
- 100 gram boter
- 200 milliliter eieren
- 750 gram rozijnen
- 250 gram licht gekonfijte ananas
- poedersuiker
Zet de frituurpan aan op 190°C.
Het frituurvet kan bestaan uit olie, half olie en half frituurvet of geklaarde roomboter.
Doe 1000 gram bloem in een kom.
Verwarm de melk in een steelpannetje op laag vuur tot 36°C.
Brokkel de verse gist in een kom en voeg een beetje warme melk toe.
Los het gist hierin op.
Doe de overige melk, citroenrasp en het zout bij de bloem, giet het gistmengsel er bij en meng tot een slap deeg.
Laat dit deeg onder een vochtige doek tot de dubbele hoeveelheid rijzen (temperatuur van ongeveer 28°C).
Maak ondertussen een soezenbeslag: doe 2 dl water en 100 gram boter in een pannetje en laat het geheel al roerend aan de kook komen.
Voeg er dan onder krachtig roeren 100 gram gezeefde bloem aan toe, blijf roeren tot het bloemmengsel gebonden is.
Blijf roeren tot de massa als een bal van de bodem loslaat en op de bodem van de pan een wit vlies vormt.
Doe het beslag in een andere kom. Laat het iets afkoelen en meng er zorgvuldig een ei door totdat het volledig is opgenomen.
Voeg daarna pas het volgende ei toe en ga zo door tot alle eieren op zijn.
Roer het soezenbeslag door het gerezen beslag en voeg tot slot de vruchten toe.
Laat dit geheel opnieuw rijzen.
Gebruik een lepel of ijsknijper om het beslag in bolletjes in het frituurvet te scheppen.
Bak de oliebollen in 5-8 minuten goudbruin.
Laat de oliebollen afkoelen en bestuif met poedersuiker.
Oliebollen II:
- 500 gram tarwebloem
- 150 ml bier en 350 ml handwarm water
- 10 gram zout
- 25 gram suiker
- 2 zakjes gedroogde gist
- 5 gram kaneel
- beetje citroensap (2 of 3 druppels)
- 200 gram rozijnen (minimaal 30 minuten geweekt in lauwwarm water, rum of bier)
Beslag
- Werk het bloem met het zout boven de beslagkom door de zeef.
- Voeg de suiker, kaneel en het gist toe en meng het door de bloem.
- Meng met de mixer (of mocht je die niet hebben met een pollepel) het bier, de paar druppels citroensap en het lauwwarme water erdoor.
- Als het beslag goed gemixed is voeg de goed uitgelekte vulling toe (in dit recept de rozijnen) en meng goed door het beslag.
- Dek het beslag dan af met een vochtige theedoek en zet weg op een warme en tochtvrije (belangrijk) plaats.
- Laat het beslag een uur rijzen tot het ongeveer de dubbele hoeveelheid is geworden.
Bakken:
- Verhit in een ruime pan een liter olie tot ongeveer 180 graden.
- Maak met behulp van de ijsknijper (of 2 lepels) bollen van het beslag en laat deze is de hete olie zakken.
- Bak de oliebollen in ongeveer 5-8 minuten goudbruin (afhankelijk van de grootte van de oliebollen).
- Als het goed is keren de oliebollen vanzelf halverwege de baktijd.
- Als de oliebollen goed zijn schep je ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier (eventueel kun je ze direct al wat bestrooien met poedersuiker, dit smelt dan lekker over de oliebol omdat deze nog warm is).
- Bestrooi ze anders net voor het opdienen met poedersuiker.
Reacties
Een reactie posten