Verzamelde Indische en Chinese Recepten
Uitgave: Koninklijke Marine
Soepen:
Chinese kippensoep:
- 200 gram gekookte kip
- 1½ liter kippenbouillon
- 50 gram mihoen
- 1 prei
- 1 ui
- 1 eetlepel ketjap, asin,
- 1 theelepel vetsin
- 1 ei
- 1 afgestreken eetlepel aardappelmeel
- selderij.
Snij het kippenvlees in kleine stukjes, snipper de ui en snij de schoongewassen prei in dunne stukjes. Breng de bouillon aan de kook en doe er de stukjes kip, ui en prei bij. Laat dit circa 10 minuten zachtjes koken. Maak de mihoen klein en doe die met de ketjap, zout en vetsin bij de soep. Laat alles nog 2 minuten zachtjes doorkoken en vergeet niet af en toe even te roeren. Klop nu het ei en bak er een lekkere omelet van, die vervolgens in dunne reepjes gesneden wordt.
Bindt de soep met het water aangemaakte aardappelmeel, voeg de reepjes omelet toe en doe de soep in kommen, die worden afgegarneerd met fijn geknipte selderij.
Chinese tomatensoep :
- 1 liter sterke bouillon
- 50 gram bloem
- 1 dl. (koffie)melk
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 1 theelepel wijnazijn
- 1 theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel djahé
- 2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels kleine stukjes gekookte ham
- 2 eetlepels kleine stukjes gaar kippen- of varkensvlees
- paar druppels rijstwijn of sherry
- ½ dl. Koffiemelk
- 1 eetlepel zout
- ½ theelepel vetsin.
Breng de bouillon aan de kook. Maak een mengsel van bloem, melk, tomatenpuree, azijn, knoflookpoeder, djahé en suiker en voeg dit, al roerend aan de bouillon toe en laat het vervolgens
5 minuten zachtjes doorkoken. Doe er het vlees bij en laat het geheel dan nog eventjes doorkoken alvorens het van het vuur te nemen. Daarna voegt u koffiemelk, sherry, zout en vetsin toe.
Deze soep wordt geserveerd in kommen, liefst met een porseleinen lepel. U kunt als garneren wat fijn geknipte selderij over de soep snipperen.
Haaienvinnensoep:
- 250 gram gedroogde vinnen of 500 gram verse vinnen
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 liter kippen- of runderbouillon
- 1 klein blikje krab
- ketjap en suiker naar smaak.
Indien u gedroogde vinnen gebruikt, zet deze dan 24 uur van te voren in ruim water om ze daarna met de knoflookpoeder gaar te koken. Zijn de haaienvinnen vers zet ze dan, nadat u ze gewassen hebt op met ruim water zout en knoflookpoeder. Als de vinnen gaar zijn, haalt u het vlees eraf. Zet nu de bouillon op en breng ze aan de kook en laat ook hierin het krabvlees even meekoken. Voeg er vervolgens de vinnen aan toe en breng de soep op smaak met ketjap en eventueel kunt u er nog wat suiker aan toevoegen. Indien er geen haaienvinnen verkrijgbaar zijn kunt u als vervanging een rauw geklutst ei gebruiken dat u al roerend door een zeef in de bouillon laat lopen, terwijl deze kookt.
Javaanse kerriesoep:
- 850 gram kip
- 1 liter water
- 2 uitjes
- 3 geraspte kemirienoten
- ½ theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel sambal oelek
- 3 theelepels kerrie djawa
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel djahé
- boter of margarine
- ⅓ zak mihoen
- paar druppels citroensap
- zout
Trek bouillon van de kip. Snipper de uitjes en fruit die met de kruiden in de boter. Doe er de bouillon bij om aanbranden te voorkomen, meng dit goed en giet het bij de rest van de bouillon. Snij de kip aan stukjes en voeg dit eveneens aan de bouillon toe. Breng ruim water aan de kook, neem de pan van het vuur en laat dan de mihoen 3 minuten In dit hete water staan. Giet het af en spoel de mihoen goed af onder de koude kraan. U voegt de mihoen vlak voor het opdienen aan de soep toe. Het geheel kunt u nog afmaken met een paar druppels citroensap en zout.
Kip gerechten
Ajam assem garem kering
Neem een jonge kip van ca. 1 kg
Snijd deze in kleine stukken
Maak van zout en tamarinde (assem) een vochtig mengseltje
Wrijf hiermee de stukken kip in en laat dit een poosje intrekken
Braad daarna de stukken kip in olie gaar en droog.
Ajam bumbu rudjak
Snijd een kip in kleine stukken.
Wrijf deze in met zout, peper en nootmuskaat en laat dit voorlopig intrekken
Fruit in slaolie de volgende ingrediënten:
1 stukje trassi
3 grote fijngesneden uien,
2 fijngesneden tenen knoflook
stukjes sereh
1 theelepel ketoembar
1 eetlepel sambal of naar smaak
Indien de uien bruin zijn de kip toevoegen en bruin laten worden in het mengsel. Is de kip bruin dan een kopje melk, een kopje water, een klein blikje tomatenpuree of 2 à 3 fijngesneden tomaten toevoegen. Het geheel goed door elkaar roeren en op een klein vuurtje door laten sudder met toevoeging van water, indien nodig.
Ajam goreng Batawi (of sambal goreng ajam Batawi assem manis)
Snijd een kip van ca. 1,2 kg in stukken. De stukken met wat zout inwrijven en in olie opbakken.
5 fijngesneden rode of groene lomboks, 1 grote fijngesneden ui, 2 fijngesneden tenen knoflook,
2 lepels assemwater, 2 lepels trassiwater, 1 lepel bruine basterdsuiker, ½ kopje azijn, olie.
Bovengenoemde ingrediënten mengen en over de kip gieten, samen laten doorkoken tot het ingekookt is. Daarna de azijn en de suiker toevoegen.
Ajam kering (sambal goreng ajam kering)
Een kip in stukken gesneden. Wrijf deze in met zout, peper en nootmuskaat en laat een goed ½ uur intrekken. Meng 1 ui (fijngesneden), 2 fijngesneden knoflookpitten, stukje trassi, sambal, 5 fijn gemaakte tenen knoflook, 1 stukje laos, 1 eetlepel bruine basterdsuiker en 1 blaadje daoen salem goed door elkaar. (attentie: hoe meer sambal er wordt gebruikt des te meer suiker dient te worden toegevoegd. Pas echter op dat het niet te zoet wordt). Bak de stukken kip in hete slaolie knappend bruin en gaar. Neem ze daarna uit de pan en laat goed uitlekken. Fruit dan in dezelfde slaolie het bovengenoemde mengsel en wanneer de uien mooi bruin zijn dan weer de stukken kip hieraan toevoegen en zo'n 15 min. op klein vuur laten intrekken. De kip moet goed droog zijn, dus gebruik niet te veel slaolie.
Ajam kerrie (kerrie-kip)
1 kip van ca. 1 kg. 2 grote fijngesneden uien, 1 fijngesneden teen knoflook, wat fijngesneden peterselie, zout, peper, 2 daon salam, 50 gr. margarine, 40 gr. bloem, 2 eetlepels kerrie.
Trek een ½ liter bouillon van de kip, peterselie, ui (niet alle ui gebruiken), peper, zout en de Ind. laurierblaadjes. Is de kip gaar, haal deze dan van het vuur en pluk de kip in kleine stukjes en leg deze op een apart schaaltje. Zeef de bouillon. Fruit de knoflook in wat margarine met de overgebleven
ui en de kerrie tot de uien bruin zijn. Voeg dan de bloem toe tot het geheel lekker ruikt en roer er de bouillon doorheen. Laat het geheel op een klein vuur een dikke saus worden. Daarna de uitgeplozen kip erbij en maak nog wat af met de bijbehorende kruiden.
Ajam kerrie Garuda
1 kip van ca. 1,2 kg. Snijd deze in stukken, 1½ eetlepel ketoembar, ¾ eetlepel djinten, 2 eetlepels kerrie, 1 liter santen, 1 takje sereh, 1 grote fijngesneden ui, 2 fijngesneden tenen knoflook, olie, zout.
Fruit in wat olie de knoflook, de ui en de kruiden en giet af en toe wat santen hierbij totdat het santen geheel in de kruiden is vermengd. Doe er dan de stukken kip bij en laat deze goed gaar en mals worden op een niet al te hoog vuur. Gaar in 2 tot 3 kwartier.
Ajam kuning (gele kip in saus)
1 kip van ca. 1 kg in stukken. Het maagje, de levertjes en het nekje gebruiken voor het trekken van een ½ liter bouillon, 2 grote fijngesneden uien, 1 teen fijngesneden knoflook, 5 fijngemaakte kemirienoten, 2 theelepels ketoembar, 2 theelepels koenjit, 2 schijfjes laos, 1 eetlepel bruine basterdsuiker, 1 stukje trassi, 1 kopje. santen, zout en peper.
Wrijf de stukken kip in met zout en peper en bak ze in olie knappend bruin. Haal de kip uit de pan en laat goed uitlekken. Fruit dan in de slaolie de ui, knoflook en de trassi totdat de uien mooi bruin kleuren. Maak af met de kruiden, het kopje santen en de bouillon. Doe de kip hier weer bij en laat op een klein vuur de kip zachtjes gaar koken tot de saus is ingedikt, zo'n 10 à 15 minuten. De suiker als laatste bijvoegen.
Ajam Koenjit of Besengek (gele gekookte kip)
1 kip, 1 lombok, 3 uien, ½ theelepel trassi, ½ theelepel ketoembar, 1 theelepel laos, 1 theelepel koenjit, 1 stengel sereh, 1 dl santen, olie, suiker, assem en zout naar smaak.
De kip schoonmaken en in stukjes snijden. De kruiden en uien (gesnipperd) aanfruiten in olie. Daarna de kip en de santen erbij doen en het geheel tezamen laten koken, tot de kip zacht is en de olie eruit komt.
Ajam opor 1
1 kip van ca. 1 kg in stukken gesneden in water half gaar laten koken, 6 kemirienoten, 2 grote uien, 2 tenen knoflook, 1 afgestreken dessertlepel ketoembar, 1 stukje trassi, 1 eetlepel bruine basterdsuiker, zout, 1 theelepel laos, slaolie, kopje melk, sereh, daoen salem, djeroekblaadjes.
Ingrediënten fijnmaken en alles in de olie fruiten tot de uien mooi bruin zijn. Daarna een theekopje melk toevoegen. Voeg tevens toe een stengel sereh, 2 blaadjes daoen salem, 2 blaadjes djeroek. De kip hierin terugdoen en langzaam gaar koken tot het geheel goed is ingedikt.
Ajam opor 2
850 gram kip, 1 theelepel djinten, 2 uien, 2 theelepels laos, ½ liter water, peper, zout, olie, 1 theelepel knoflookpoeder, 2 theelepels ketoembar, 4 geraspte kemirienoten, ½ theelepel koenjit,
2 eetlepels santen.
Snij de kip in stukken en wrijf die in met peper en zout. Snipper de uien en fruit die met de kruiden In wat olie. Voeg de stukken kip hieraan toe en laat het geheel 5 minuten doorbakken. Doe er daarna telkens wat water bij, terwijl u het nog een half uurtje laat stoven. Is de kip eenmaal zacht, voeg er dan de santen bij en laat alles nog 2 minuten doorkoken.
Ajam Panggang met Tomaat
1 grote kip, ½ pond tomaten, 5 rode lombok of 1 eetlepel sambal, 1 theelepel djahé, 5 grote uien,
1½ theelepel knoflook, peper, zout en suiker naar smaak.
Kip in de lengte snijden en bijna gaar koken in 1 à 1½ kopje water. De ingrediënten snijden en fruiten in ½ pakje margarine. De uitgelekte kip erin doen en goed laten trekken. Dan de kip plus de ingrediënten in zijn geheel in de oven grillen of roosteren.
Noot: Dit zelfde gerecht kan ook gemaakt worden van makreel. Hiervoor zijn nodig 4 makrelen, doormidden snijden en inwrijven met zout en azijn en bakken in olie. Voor het overige als boven.
Men kan ook voorgebakken makreel nemen.
Ajam piendang (Indische kippensoep)
1 jonge kip van 1 kg, 1 theelepel sambal, 1 afgestreken theelepel sereh, 1 stukje trassi, 1 theelepel laos, 1 theelepel koenjit, 1 grote fijngesneden ui, 2 fijngesneden tenen knoflook, ½ kopje slaolie, ½ liter water, zout, 1 theelepel ketoembar, 1 eetlepel azijn, bami.
Fruit tezamen de ui, knoflook, sereh, trassi, ketoembar, koenjit, laos en de sambal. Zijn de uien mooi bruin dan de kip toevoegen, de azijn plus het water en laat het geheel gaar sudderen in 30 à 40 minuten. Kook wat bami en indien deze gaar is, afgieten en af laten koelen.
Leg wat bami op een bord en giet wat van de warme soep over de bami, garneren met wat fijngesneden peterselie en wat reepjes omelet.
Ajam piendang Djarô
1 jonge kip in kleine stukjes gesneden, 2 theelepels ketoembar, 1 theelepel djinten, ½ liter water, 1 grote fijngesneden ui, 1 kopje assemwater, ½ kopje azijn, 2 in schijfjes gesneden rode of groene lombok, 1 theelepel laos, 1 stengel sereh, zout, slaolie en 1 kopje trassiwater.
Wrijf de stukken kip goed in met de kruiden en wat zout en de ui. Bak de stukken in wat slaolie knappend bruin en kook ze in het vocht zo'n 30 minuten de stengel sereh kan na het koken verwijderd worden. Het assemwater of de azijn pas voor het opdienen toevoegen.
Ajam smoor Djawa
Snijd een kip in stukjes en bak deze in olie bruin. Meng door elkaar de volgende ingrediënten:
1 theelepel sambal, 2 fijngesneden uien, 2 fijngesneden tenen knoflook, 1 theelepel laos, zout, peper, 3 eetlepels ketjap, 1 theelepel nootmuskaat. Is de kip bruin doe dan het mengsel erbij en laat het geheel in en kleine drie kwartier op een klein vuurtje doorsudderen met toevoeging van 1 kopje water.
Ajam smoor Pasar Puti
Snijd een kip in stukjes en kook ze in water half gaar, hierna uit laten lekken. Vermeng de verkregen bouillon met ½ lepel zout, 3 theelepels ketoembar, 1½ theelepel djinten, 1 stukje trassi, 1 theelepel fijne kruidnagel, ½ theelepel peper, 1 stukje foelie, 2 dl. santen, 1 blaadje daoen salem, olie.
Smoor tezamen met de kip, die u intussen in de olie bruin hebt gebakken, ongeveer 30 minuten na.
Ajam setan (zeer scherp Indisch kipgerecht)
850 gram kip, ½ liter water, 2 gesnipperde uien, 1 theelepel knoflookpoeder, 5 eetlepels sambal, 8 gemalen kemirienoten, 2 theelepels laos, azijn
Snij de kip in grote stukken en kook die halfgaar, in water en zout. Fruit de kruiden en de uien in wat olie, samen met enkele druppels azijn, doe bij de kip. Laat de kip nu zachtjes sudderen, tot hij gaar is. Neem de kip uit de pan en laat de saus indikken.
Ajam Smoor Siliwangi
Snijd een kip in stukjes en kook deze in wat water met wat azijn half gaar. Haal de stukken eruit en laat deze uitlekken. Vermeng de verkregen bouillon met 1 grote fijngesneden ui, 1 teen knoflook, 1 theelepel djahépoeder, ½ theelepel foelie, ½ theelepel peper. Bak de uitgelekte stukken kip in olie bruin en smoor ze na in de bouillon en bind eventueel met wat meel af.
Ajam sajoer Riport (kip-groentegerecht)
Kook een kip gaar met zout, daoen salemblad. Is de kip gaar pluk deze dan en laat uitlekken. Kook in de bouillon een niet al te fijn gesneden witte kool half gaar. Heeft u verse slabonen, kook dan in de helft van de bouillon deze bonen half gaar. Fruit in wat olie 2 fijngesneden uien, 1 teen knoflook, 1 stukje trassi, 2 theelepels ketoembar, 2 theelepels djinten. Zijn de uien bruin dan de kip erbij doen na deze nog gekruid te hebben met wat nootmuskaat en peper. De groenten heeft u van tevoren al uit laten lekken en voegt die nu aan het geheel toe. Met een paar kopjes bouillon op een klein vuur nog wat laten sudderen.
Ajam soto (of soto ajam - Indische kippensoep)
Een in stukken gesneden soepkip, 2 à 3 stukken kentjoer, zout, peper, 2 blaadjes daoen salam, 2 ons taugé. 1 pakje dunne bami, 1 klein bouillonblokje, wat fijngesneden selderij en wat gebakken uitjes. Kruid de stukken kip en trek er met de kentjoer, de daoen salam en het bouillonblokje in c.a. 2 liter water bouillon van. Is de kip gaar pluk deze dan en doe terug in de bouillon. Intussen kunt u de bami gaar koken en uit laten druipen, de taugé wassen en de groene schilletjes verwijderen. Doe de taugé in een vergiet en gooi er kokend water over, de taugé blijft dan lekker knappend en is klaar voor gebruik. De bouillon moet uiteraard warm gehouden worden op een klein vuur. U schept dan als volgt op een diep bord een plukje bami, plukje taugé, bouillon met kippenstukjes, selderie, uitjes. U kunt voor de variatie ook een omelet bakken en deze in heel fijne stripjes snijden en erbij doen. Ook lekker erbij is een beetje sambal ketjap.
Ajam Tjampoer
1 kip ca. 1 kg, peper, zout, slaolie, 2 grote fijngesneden uien, 1 fijngesneden teen knoflook, 3 eetlepels ketjap, 1 eetlepel bruine basterdsuiker, 1 ons fijngesneden champignons, 2 fijngesneden lomboks (of 1 fijn gesneden rode paprika), 1 theelepel djahépoeder, 2 in plakjes gesneden bamboescheuten. Trek van de kip met zout en peper, 1 liter bouillon en haal de kip eruit als deze gaar is. Na afkoelen plukken, en goed uit laten lekken. Fruit in wat slaolie de ui, knoflook, lombok (paprika) en de geplukte kip tot deze goed bruin is. Giet er een 1 liter bouillon bij plus de champignons, de suiker en ketjap en laat ca. 10 minuten stoven. Serveren bij witte rijst of bami. Geef hierbij nog wat atjar, zoute vis en sambal bij.
Ajam panggang 1 (geroosterde kip)
Alleen jonge kippetjes zijn voor dit gerecht geschikt, omdat ze op het rooster worden klaargemaakt. Splijt de kip(petjes) open door de borstzijde geheel open te snijden. Wrijf ze in met zout en peper en rooster ze aan beide zijden op houtskoolvuur. Maak een saus van: een paar lepels boter, 2 gesnipperde knoflook tenen, citroensap en zoete soja. Bedruip door middel van een kwastje onder het roosteren voortdurend met saus, totdat de kip volkomen gaar is. Ook kunt u, wanneer de kip goed bruin is geworden, kip en rest van de saus in een pannetje verder gaar en zacht laten worden. Zorg voor voldoende saus ! Wenst u de saus pittiger, dan kunt u er wat sambal oelek doormengen.
Ajam panggang 2 (geroosterde kip)
850 gram kip, 4 theelepels uienpoeder, 1 theelepel knoflookpoeder, 2 theelepels sambal,
3 eetlepels ketjap, citroensap, zout en margarine.
Snij de kip overlangs door en wrijf de delen in met de krulden, nadat u die met de ketjap en citroensap hebt vermengd. Leg de kip in een beboterde braadslede en laat haar in de oven in ± 3 kwartier mooi goudbruin worden. Af en toe moet u de kip begieten met de saus, om uitdrogen te voorkomen. Lijkt saus niet voldoende voor het begieten, dan kunt u een extra sausje maken van margarine, vermengd met ketjap en citroensap. De ajam panggang wordt geserveerd op een schaal met atjar tjampoer gegarneerd.
Ajam tepoeng
Een jonge malse kip in stukken snijden en na hem goed schoongemaakt te hebben, halfgaar koken in water met zout, 1 uitje, een paar peperkorrels en 1 salamblaadje. De kip uit de bouillon nemen en op een zeef laten uitlekken. Intussen een beslag maken als voor beignets.
Menu 2. (pisang goreng). Even vóór het bakken een stijfgeklopt eiwit er luchtig doorroeren. De stukken kip eerst door het beslag, dat vrij dik moet zijn, wentelen en daarna in hete olie mooi bruin, gaar en krokant bakken.
Ajam boemboe petis
De kip, na schoongemaakt te zijn, afdrogen, met zout en peper inwrijven, aan de buikzijde opensnijden en openspouwen. Daarna haar roosteren of in wat olie bakken. De volgende kruiden tezamen fijnwrijven: 12 uitjes, 3 tenen knoflook, 1 stukje trassi, Javaanse suiker, 3 schijfjes laos, 1 stukje koentjie, 1 stukje gember, 1 vingerlengte koenir, 1 knikkertje assem. Dit dan in olie fruiten. Doe er een mengseltje bij van 1½ volle lepel petis oedang met wat lauwe dunne santen aangemaakt. Roer het goed dooreen. doe er dan nog de dikke santen van ½ klapper bij, 2 daon salam, 2 djeroekblaadjes en een stengel sereh. Leg er de kip in en laat deze in de saus volkomen gaar en zacht worden. De saus vrij dik inkoken. Naar verkiezing kan de kip tevoren in stukken gesneden en in olie opgebraden worden.
Ajam Belado
Een kip in stukken snijden en in wat water koken. (De kip moet wel gaar, doch niet zacht gekookt worden). Als u zo ver bent de gekookte kip in een vergiet laten uitlekken.
Intussen: 1 à 2 uien fijnsnijden, 2 tenen knoflook fijnsnijden of fijnwrijven.
Verder klaarzetten: 1½ theelepel laos, 2 daoen salam, wat trassi, ½ theelepel suiker, 2 eetlepels sambal oelek, 2 blokjes goudbouillon. Dan 8 eetlepels slaolie heet maken en all hierboven genoemde ingrediënten behalve kip in de pan doen. Op een zacht pitje lichtbruin fruiten. Tijdens het fruiten gaat het sap van een ½ citroen erbij, daarna de uitgeknepen schil.
De intussen uitgelekte kip wordt nu in frituurvet of olie lichtbruin gebraden. In dezelfde olie bakken we 6 in schijfjes gesneden aardappelen eveneens mooi lichtbruin. Tenslotte de kip en de aardappelen door de klaargemaakte kruiden mengen en goed door elkaar roeren.
Ajam Goreng in meel
Een kip in stukken snijden en koken in water, waaraan is toegevoegd: zout en 1 theelepel laospoeder.
De gaar gekookte kip goed uit laten lekken. Intussen een beslag maken van bloem, 1 geklutst ei, aromat, vetsin en veel peper. (Het beslag moet iets dikker zijn dan dat voor pannenkoeken).
De stukken kip worden in het beslag gerold en in heet vet gefrituurd.
Opdienen als de kip van binnen zacht en van buiten krokant is.
Koud geworden kip kan weer krokant worden gemaakt door deze even in de grill of oven op te warmen, of door een ½ uur op de kachel te leggen.
Ajam Rempah Petjel
1 kip, ½ citroen, ½ santenblok, 2 daoen salam, 1 theelepel basterdsuiker en zout.
Kip doormidden snijden en inwrijven met zout en het sap van de citroen, daarna grillen of roosteren in de oven. Uitpluizen in grove vorm (vrij van been). Ingrediënten fijnmaken en fruiten in wat olie, de santen smelten en toevoegen, de stukken kip erin en lekker laten sudderen. Voor het opdienen de daoen salam eruit halen.
Ajam Rempah Sambal (gorengan)
1 kip, 4 lomboks, 2 theelepels djahé, 4 uien, 1 citroen, 2 teentjes knoflook, ½ theelepel basterdsuiker en zout.
Kip in stukken snijden, inwrijven met zout en citroensap en lichtbruin bakken. De lombok, djahé, uien, knoflook en suiker fijnstampen en in olie lichtbruin fruiten. Voeg hierbij 2 eetlepels of meer water toe en dan de stukken kip. Goed roeren en zodra het water is verdampt, is het gerecht klaar.
Smoor Solo van Kip
Eén kip in stukken snijden en inwrijven met citroensap, zout en lichtbruin bakken in olie of frituurvet.
Dan uit de pan halen en laten uitlekken. Eén grote ui snijden en tezamen met ½ theelepel knoflook, ½ theelepel laos, 2 daoen salam, 1½ eetlepel sambal en 2 gesneden tomaten fruiten in 6 eetlepels slaolie. Plm. 6 minuten.
Daarna toevoegen: ⅔ kopje ketjap, ½ kopje water en ½ eetlepel azijn
Dan de kip in de pan, deksel erop en gaar laten sudderen op een klein vuurtje.
Petjel Ajam Godog
1 grote kip, ½ santenblok gesmolten in ½ liter water, 5 rode lomboks of 1 eetlepel sambal, 5 uien, 1 theelepel knoflook, ½ theelepel djahé, theelepel laos, wat tamarinde of sap van ½ citroen, suiker en zout.
Kip in de lengte doorsnijden en koken in wat water tot bijna gaar. Ingrediënten fijn snijden en fruiten in wat slaolie. Zodra de kip half gaar is uit het water halen en plm. 15 minuten in de oven doen.
De ingrediënten plm. 5 minuten fruiten onder toevoeging van de santen, zodra dit kookt de kip uit de oven halen en bij de ingrediënten doen. Het geheel een half uur goed laten intrekken. Dan gaat de kip met ingrediënten en al de oven in om verder te worden gegrild of geroosterd.
Ajam Paniki
1 kip van c.a. 1 kg, 8 rode uien, 4 tenen knoflook, 5 lomboks, 1 theelepel sereh, 1 theelepel djahé, 4 kemirienoten, 2 daoen djeroek poeroet, 4 eetlepels slaolie, ⅔ santenblok, tamarinde, suiker en zout.
Kip in stukken mijden en inwrijven met zout, tamarinde of citroensap en lichtbruin bakken.
Sereh fruiten in wat slaolie, de daoen djeroek poeroet en dan de andere fijngesneden ingrediënten. daarna 1 kopje water erbij doen. Zodra het water verdamt, santenblok smelten en toevoegen.
Kookt het, dan de stukken kip erin, en het geheel gaar laten sudderen op een klein vuurtje.
Varkensvlees gerechten
Babi Ambonia
1 pond varkensvlees in dobbelsteentjes gesneden, 4 fijngesneden rode of groene lomboks, ½ teelepel fijne peper, 4 eetlepels ketjap manis, 1 schoteltje fijngesneden prei, zout, olie.
Bak het vlees in wat olie bruin, doe er dan de lombok en de prei door, niet helemaal gaar laten worden, dan de ketjap en wat water toevoeren. Maak af met zout en peper en zachtjes laten sudderen tot het vlees gaar is.
Babi China
1 pond varkensvlees (snijd grote lappen doormidden), 1 grote fijngesneden ui, ½ eetlepel banda foelie, 1 kleine citroen (of ½ grote) , 2 tenen fijngesneden knoflook, 1 theelepel kruidnagel, 1 theelepel djahé, 1 theelepel peper.
Kook het vlees onder water half gaar en daarna met de kruiden bruin braden in slaolie. Giet hierna de bouillon erbij en wat citroensap erover en laat zacht op een klein vuur en gesloten deksel een klein ½ uurtje smoren.
Babi Goelé Bengala
1½ pond varkensvlees in grove brokken gesneden, 2 geschilde en in blokjes gesneden aardappelen, 2 kopjes dikke santen, 2 theelepels ketoembar, 1 theelepel djinten, 1 theelepel koenjit, ½ theelepel djahé, 2 in schijfjes gesneden rode of groene lombok, 1 grote fijngesneden ui, 3 fijngesneden tenen knoflook, 2 blaadjes djeroek purut (citroenblad), zout naar smaak.
Kook het vlees even af in wat water, bewaar de bouillon. Fruit in wat slaolie de knoflook, ui, lombok, ketoembar, djinten, koenjit en de djahé. Bak dan hierin het vlees even op en voeg de santen, stukjes aardappel en de daoen purut toe. Laat het geheel c.a. 20 minuten op klein vuur doorsudderen totdat het vlees goed gaar is. Let wel: Hoe dikker de kerrie hoe lekkerder het smaakt: Dus let op voor te droog koken, voeg eventueel nog wat bouillon toe. Zijn de aardappelen gaar dan is de kerrie goed. Serveren met witte rijst.
Babi Ketjap
Neem 1 pond magere speklappen en snijd deze in stukjes, wrijf in met wat zout en peper, nootmuskaat en laat ze in ketjap inweken.
Fruit in wat margarine 2 grote fijngesneden uien, 1 teen knoflook, 1 stukje trassi. Voeg dan de stukken vlees er bij en laat deze goed gaar smoren. Water toevoegen om droogkoken te voorkomen, maar niet teveel daar de smaak van de ketjap moet overheersen.
Babi Ketjap Anders
Neem 1 pond varkensvlees in grove stukken gesneden, 2 theelepels djahé, peper, zout, 1 fijngesneden ui, 2 tenen knoflook, wat slaolie.
Fruit in de slaolie de knoflook en de ui totdat de ui bruin is. Wrijf intussen het vlees in met zout en peper en de djahé en bak dan goed gaar. Giet er een kopje ketjap manis bij en laat nog een half uurtje doorsudderen.
Babi Krakatau
1 kg varkensvlees in grove stukken gesneden, 2 grote fijngesneden uien, 3 fijngesneden tenen knoflook, ½ theelepel djahé, ½ theelepel peper, ½ theelepel kruidnagelpoeder, ½ theelepel foelie, ½ eetlepel citroensap, zout en olie.
Kook de stukken vlees met wat zout bijna gaar. Laat het uitlekken en bewaar de bouillon. Fruit in wat olie de uien, knoflook, djahé, peper, kruidnagel en de foelie. Bak hierin het vlees aan beide kanten goedbruin. Giet er dan wat bouillon bij en wat citroensap over het vlees. Zet de deksel op de pan en laat dit ca. 30 min. op een klein vuur gaar stoven.
Babi Padang
1 pond varkensvlees in blokjes gesneden, 2 grote fijngesneden uien, 3 fijngesneden tenen knotlook. 1 theelepel djahé, 4 schijfjes kentjoer, 5 fijngestampte kemirienoten, ½ eetlepel djinten, 1 kopje fijngesneden prei, 1 kopje bouillon, 1 eetlepel meel, zout, peper, olie, 1 ei.
Wrijf het vlees in met de kruiden en in wat olie bruin bakken. Neem nu het meel en vermeng dit met het geklopte ei, leng aan met het kopje bouillon.
Doe er de fijngesneden prei bij. Maak af met peper en zout, en voeg het geheel bij het vlees en laat op klein vuur smoren totdat alles bijna droog is en het vlees gaar. Serveer bij witte rijst.
Babi Panggang Anders
1 pond magere speklappen in plakken gesneden. Wrijf ze in met 2 theelepels djahé, 2 fijngesneden tenen knoflook, peper, zout, wat nootmuskaat en bak ze met twee fijngesneden uien in margarine tot het vlees gaar en goed bruin is. Serveer met babi panggang-saus (zie onder sauzen)
Babi Pee
1 pond in reepjes gesneden varkensvlees, zout, peper, nootmuskaat, 1 fijngesneden grote ui, 1 fijngesneden teen knoflook, ½ uitgeknepen citroen, 1½ theelepel djahé.
Meng het vlees goed met de ingrediënten en laat een uurtje intrekken. Bak dan het geheel in wat olie gaar en dien op in een platte schaal bij witte rijst.
Babi-Pee anders (varkensvlees met gember)
voor de marinade: 1 stukje verse gember, 2 teentjes knoflook, 1 scheutje ketjap benteng manis, sambal, 1 scheut rijstwijn of sherry.
voor de babi-pee: 500 gr. mager varkensvlees, 1 à 2 prei, 1 grote ui, 1 mespuntje trassi, 1 theelepel djinten, 2 theelepel ketoembar, 2 eetlepels suiker.
Laat het vlees in de marinade ± 12 uur staan. Fruit de ui en de trassi en voeg er dan de rest van de kruiden bij, laat dit even aan bakken en dan het vlees erbij. Laat dit alles ½ uur sudderen voeg dan de suiker toe. Men kan eventueel er noch paprika (vers) en tabasco toevoegen. Het geheel moet een iets zoete smaak hebben. Maak van bloem en een kopje marinade een papje en bind hiermee het suddervocht tot een gladde saus.
Babi saté tusuk (eigen stijl)
1 pond varkens- of rundvlees (hiervan maakt u ruim 20 saté's), trassi, zout, peper,
1 theelepel ketoembar, 1 fijngesneden teentje knoflook, 1 grote fijngesneden ui, 1 theelepel djinten,
1 theelepel bruine basterdsuiker, ½ kopje melk, ½ kopje water.
Snijd het vlees in grote dobbelstenen, vermeng dit met djinten, zout, peper, suiker, ketoembar.
Fruit in rnargarine de trassi, ui, knoflook en bak het vlees bruin, nadat de uien bruin gekleurd zijn. Voeg dan de melk en het water toe en laat op klein vuur sudderen totdat het vocht is verdampt. Prik het vlees op houten of ijzeren pinnen en rooster ze in de grill of op de barbecue. Serveer met saté-saus. (zie onder sauzen)
Babi Saté Anders
1 pond varkensvlees in dobbelstenen gesneden, 1 grote fijngesneden teen knoflook, 1 eetlepel ketoembar, ½ eetlepel djinten, 1 stukje trassi, 1 theelepel zout, 2 theelepels bruine basterdsuiker,
1 grote fijngesneden ui, 1 theelepel koenjit, ½ kopje santen.
Vermeng het vlees met de kruiden en de santen. Laat het zo’n paar uur intrekken en rijg ze aan stalen pennen. Bij het omdraaien van het vlees kunt u wat van het overgebleven vocht erover gieten.
Babi Tjampoer
1 pond hamlappen in dobbelsteentjes gesneden, 2 grote uien in ringen, 2 teentjes knoflook fijngesneden, 2 rode lomboks{in ringen gesneden), I.p.v. lombok kan ook 1 paprika in blokjes worden gebruikt, 2 tomaten in blokjes, klein blikje witte bonen, zout, peper, stukje trassi, nootmuskaat,
1 blaadje daoen salam.
Bestrooi de blokjes vlees met wat peper, zout en nootmuskaat en bak ze in slaolie knappend bruin, haal ze uit de pan en laat uitlekken. Fruit in dezelfde olie (dus gebruik niet teveel) de knoflook, ui, trassi, lombok of de paprika totdat de uien bruin zijn. Op een klein vuur zetten en de stukjes tomaat toevoegen, evenals het vlees en 't blaadje daoen salam, tezamen met 1 kopje water zo'n 10 minuten laten sudderen. Als laatste de witte bonen er goed doorheen mengen. Warm opdienen, eventueel nog afgemaakt met kruiden naar eigen smaak. Serveren bij witte rijst
Babi Usee Usee
1 pond varkensvlees in dobbelstenen gesneden, 5 fijngemaakte kemirienoten, 2 grote fijngesneden uien, 2 tenen knoflook, 1 theelepel ketoembar, 1 stukje trassi, ½ eetlepel bruine basterdsuiker, 1 stukje assem, 1 schijfje laos, 2 kopjes santen, 2 blaadjes djeroek poeroet, 1 stengel sereh.
Meng het vlees goed met de kruiden en laat zo'n ½ uur intrekken. Braad het vermengde vlees met een ½ kopje slaolie in een pan en doe er dan de santen, djeroek poeroet en de sereh bij. Op een klein vuur het vlees goed gaar koken en de saus in laten dikken. Serveren bij witte rijst.
Saté PentooI
½ pond mager gehakt (varkens of rund), 2 rode lomboks, ½ theelepel ketoembar, ¼ theelepel djinten, 4 fijngestampte kemirienoten, een paar fijngesneden uitjes, knoflook, 2 theelepels bruine basterdsuiker, stukje trassi, stukje assem, zout.
De kruiden tezamen fijnwrijven en vermengen met het gehakt, ¼ geraspte jont klapper of geweekte uitgelekte kokos, een ei. Vorm van de massa kleine croquetjes, steek in elk een houten of bamboe stokje en bak deze croquetjes in hete olie mooi bruin.
Saté Babi Koening
1 pond vet varkensvlees, 1 pinklengte koenir, 5 kemirienoten, stukje djahé, 1 stukje trassi, 1 theelepel bruine basterdsuiker, 1 theelepel ketoembar, 1 stengel sereh, zout en peper, 1 kopje santen.
Snijd het vlees in dobbelsteentjes. Wrijf de kruiden fijn en wrijf hiermede het vlees flink in. Maak wat olie heet en braad hierin de stukjes vlees bruin, giet er de santen over, doe er de sereh bij en laat de saus inkoken. Laat alles bekoelen en steek het vlees aan satépennetje. Rooster ze even op een houtskoolvuurtje.
Saté Madura
1 pond mals, vet vlees (v.d. binnenhaas), 3 tenen knoflook, 10 uitjes, 1 theelepel ketoembar, zout, 1 stukje trassi, assem, Javaanse suiker, 2 rode lomboks, 1 klein stukje kentjoor, 6 kemirienoten, 1 stukje djeroekblad, ½ niet te oude klapper.
Snijd het vlees in dobbelsteentjes. Wrijf de kruiden tezamen fijn met nog een pinklengte koenir. Rasp de klapper. Vermeng kruiden, vlees, klapper goed tezamen, het liefst met de hand, opdat het vlees goed gekruid is. Rijg het aan satéstokjes of -pennen en rooster ze op houtskoolvuur.
Saté Boemboe
1 pond mals vet vlees (binnenhaas), 6 kemirienoten, 10 uitjes. 2 tenen knoflook, 1 stukje trassi, assem, Javaanse suiker, 1 theelepel ketoembar, ½ theelepel djinten. 2 schijfjes laos. Al deze kruiden tezamen fijnwrijven.
Het vlees in dobbelstenen snijden en flink met de kruiden vermengen. Ze bij 5 à 6 stuks aan houten pennen (satéstokjes) rijgen en roosteren op houtskoolvuur, niet te droog, en ze goed warm opdienen
Babi Panggang
1 à 1½ pond doorregen varkenslappen inwrijven met een mengsel van:
het sap van een uitgeperste citroen, 1 afgestreken eetlepel babi-panggangpoeder, 1 theelepel djahé,
aromat, peper, vetsin, 2 eetlepels slaolie, 2 eetlepels chinese ketjap, 1 eetlepel rum of cognac.
Nadat u de kruiden minstens één uur lang in het vlees heeft laten trekken, ½ pakje margarine in de braadpan smelten en de speklappen erin doen. Op ½ vuurtje laten braden totdat het wat krokant is geworden, dan de speklappen eruit halen en in reepjes snijden.
Van het vet dat in de pan overblijft, wordt een saus gemaakt door toevoeging van: ½ kopje water, ½ kopje tomatenketchup, wat sambal of hotsauce, vetsin. suiker en wat ketjap.
Babi roedjak (Indisch varkensvleesgerecht)
500 gram varkensvlees, 2 eetlepels olie, 1 gesnipperd uitje, 1 mespunt knoflookpoeder, 1 theelepel, sambal trassi, 4 geraspte kemirienoten, 1 theelepel laos, 1 theelepel geraspte goela djawa, 1 stengel sereh, 2 eetlepels santen, zout en wat citroensap.
Fruit de uien en de kruiden In de olie, voeg er het vlees aan toe en laat het even meebakken. Dan doet u er het citroensap en de sereh bij en laat alles stoven tot het vlees zacht Is. Vervolgens doet u de santen erbij en roert het geheel nog even om.
Babi Roedjak wordt altijd warm geserveerd bij de rijsttafel.
Fricassé
1 à 1½ pond varkensvlees, 4 rauwe aardappelen, prei, jonge peultjes. doperwtjes,
½ theelepel kruidnagelen, peper, foelie, trassi, 2 goudbouillonblokjes, 1 gesneden ui en vetsin.
Vlees in blokjes snijden en in ongeveer ½ pakje margarine lichtbruin bakken.
De trassi aangelengd in ½ kopje water en de andere kruiden erbij doen.
Plm. 5 minuten laten sudderen, dan de groenten en de in schijfjes gesneden aardappelen toevoegen.
Indien wat droog, water erbij doen en verder gaar laten sudderen.
Dendeng Ragi
1 pond varkensvlees of mals rundvlees, sap van een schijf citroen, 1½ theelepel ketoembar, ½ theelepel djinten, 2 ons kokos, 1 theelepel sambal of 2 fijngesneden rode lomboks en peper.
Het vlees gaar koken, uit de pan halen en in stukjes snijden. daarna inwrijven met een deel van de ingrediënten en in de slaolie bruin bakken. De overgebleven ingrediënten vermengen met de kokos en in 1 à 2 eetlepels slaolie bruin branden, dan het vlees toevoegen en goed door elkaar mengen.
Dit gerecht is evenals de zoete vleesjes lekker om te eten met nasi koening.
Goelee
1 à 2 pond varkensribbetjes bakken in plm. 3 eetlepels slaolie.
Na ongeveer 8 minuten, 1 theelepel laos, 1½ theelepel kerrie, 1 theelepel knoflook, ½ theelepel djahé, 2 gesneden uien, 1 theelepel sereh, 1 theelepel sambal en ½ theelepel djinten toevoegen.
Daarna 1 gesneden tomaat en 1½ kopje water en gaar laten sudderen op een klein vuurtje.
Go Yo Look Dit is varkensvlees in zoetzuur.
Eén pond gesneden varkensvlees of doorregen lappen bakken in margarine of vet.
Zodra lichtbruin dan toevoegen: 1 gesneden ui, 1 theelepel knoflook, 1 ons grof gesneden champignons, 1 theelepel djahé, prei en selderie, 2 gesneden paprika's, wat stukjes gesneden ananas, wat bamboescheuten, 2 eetlepels zilveruitjes, 4 stukken gesneden augurk, peper en zout naar smaak. Ongeveer 5 minuten laten sudderen om dan toe te voegen: ½ tot ¾ liter water, 2 eetlepels ketjap, 1 eetlepel chinese ketjap en vetsin. Het geheel binden met wat maïzena of bloem.
Rempah Daging
1 pond mals vlees of varkenslappen, 1 ei, 3 uien, 1 theelepel ketoembar, 1 theelepel djinten,
¼ santenblok gesmolten in 1 kopje water, suiker en zout naar smaak.
Vlees in stukken snijden en net als biefstuk kerven. Een ei klutsen en over het vlees gieten, dan de santen toevoegen. De fijngesneden uien goed mengen met de andere ingrediënten en dit geheel met het vlees aan de kook brengen. Zodra het kookt gaar sudderen op een klein vuurtje.
Rendang
1 pond rund- of varkensvlees in grove stukken snijden. 2 ons witte bonen weken (plm. 2 uur tevoren). 2 ons kokos lichtjes branden in wadjan op een klein vuurtje.
2 theelepels ketoembar, 1 theelepel laos, 3 fijngesneden uien, 1 theelepel koenjit of koenir, 1 heelepel djahé, 3 fijngewreven tenen knoflook of 1½ theelepel knoflookpoeder, 3 eetlepels sambal,
2 goudbouillonblokjes, 3 daoen salam, 2 daoen djeroek poeroet, ½ eetlepel suiker, sap van ½ citroen.
1 stukje trassi en zout. 1 kuipje santen of santen blok smelten in ongeveer 1 liter water. Zodra dit gesmolten is, toevoegen met alle ingrediënten plus het vlees en bonen. Vuur op maximum totdat het begint te koken, daarna op een klein vuurtje het gerecht steeds om en om roeren totdat het een beetje droog begint te worden. Dit is een proces dat uren kan duren (dus geduld).
Dan toevoegen de gebrande kokos en goed omroeren tot het totaal droog is.
Ritja-Ritja
1 pond doorregen varkenslappen of ribbetjes en 1 pond tomaten in stukken snijden. 1 bos selderie fijnsnijden. Een ui fruiten in wat slaolie, waaraan toegevoegd worden: ½ eetlepel sambal, 2 goud bouillonblokjes, selderie, 1 theelepel knoflook, 1 theelepel sereh, ½ eetlepel suiker.
Dit geheel plm. 5 minuten laten sudderen, daarna toevoegen de tomaten en wederom plm. 3 minuten laten sudderen. Als laatste toevoegen het vlees met wat peper, zout en ketjap.
Nu het deksel erop en gaar laten sudderen.
Nog een manier om Rit ja-Rit ja te maken (zonder ketjap)
1 pond in blokjes gesneden varkensvlees, 1 theelepel sereh, 1½ theelepel djahé, 1 klein blikje tomatenpuree, ½ fles tomatenketchup, 1 heel fijn gesnipperde ui, 1 theelepel knoflook, 1 eetlepel suiker, 1 à 2 blokjes goudbouillon, 1 à 2 eetlepels sambal
Varkensvlees in ± 6 eetlepels slaolie fruiten. Na ongeveer 5 minuten alle verdere ingrediënten in de pan doen, alsmede 1 à 1½ kopje water. Zodra het geheel kookt even goed door elkaar roeren, dan deksel op de pan zachtjes gaar laten sudderen.
Sambal daging babi (gekruid Indonesisch vleesgerecht)
250 gram gesneden varkensvlees, ½ gesneden ui, 1 theelepel knoflookpoeder, 2 theelepels laos, 1 theelepel djahé, 1 theelepel trassi, 2 theelepels sambal, 1 eetlepel assemwater, margarine, citroensap, een weinig suiker, peper, en zout. 2 daon salam blaadjes.
Braad de fijngesneden ui, met het knoflookpoeder, de laos, de djahé, de trassi en de sambal aan en voeg het vlees alsmede de 2 daon salamblaadjes erbij. Doe er vervolgens het assemwater bij het citroensap en suiker bij en laten het zolang doorbraden, tot er een klein beetje olie uit het gerecht komt en het vlees een mooie lichtbruine kleur heeft. Peper en zout naar smaak toevoegen.
Serveer bij een rijsttafel, samen met verschillende andere sambalans en sajoers.
Tino Ransa
1 pond krabbetjes of doorregen varkenslappen, 1 theelepel (met kop) sambal of 2 in schijfjes gesneden grote lomboks, 1 theelepel sereh, 1 theelepel laos, 4 theelepel knoflook,
1 goudbouillonblokje, 1 gesneden grote ui, 2 gesneden tomaten, 1 bosje gesneden selderie,
2 maggiblokjes.
Krabbetjes of vlees met de lombok ca. 8 minuten fruiten in 4 eetlepels slaolie
Dan toevoegen: de uien, selderie, knoflook, sereh. laos, goudbouillon- en maggiblokjes.
Drie minuten later de tomaten en ⅔ kopje water. Peper en zout naar smaak. Deksel dicht en zachtjes gaar laten sudderen.
Varkensvlees met Paprika en Champignons
1 pond (een heel stuk) varkenshaas of fricandeau, 2 in ronde schijfjes gesneden uien, 1 grote eveneens in ronde schijven gesneden rode of groene paprika, 2 blokjes goudbouillon, 2 eetlepels vetsin, wat peper, 1½ eetlepel djahé, 2 eetlepels zilveruitjes, 1 eetlepel suiker of 2 eetlepels gembersap, ½ pond gehalveerde champignons.
Het vlees in ¾ pakje margarine lichtbruin braden, waarna het uit de pan wordt gehaald om in plakken te worden gesneden. De rest van de ingrediënten gaat in de hete margarine.
Na ± 3 minuten wordt toegevoegd, 1 à 1½ kopje water, waarin eerst 1 eetlepel maïzena is gemengd, teneinde ietwat te binden. (in 2 keer, voor een juiste dosering van de maïzena, beter niet te veel ... ). Tenslotte gaan de paprika’s en vlees in de pan en aan de kook brengen met de deksel erop. Zachtjes gaar laten sudderen.
Zoete vleesjes
1 à 1½ pond varkensvlees in grote stukken snijden, 1 grote ui heel fijn snijden, 4 tenen knoflook heel fijnstampen. Dit alles fruiten in ongeveer 5 eetlepels slaolie. Na plm. 3 minuten 8 gesneden rode lomboks of 1 grote eetlepel sambal en 1½ theelepel ketoembar toevoegen.
Intussen het varkensvlees lichtbruin bakken in ½ pakje margarine, daarna de gefruite ingrediënten, ½ kopje ketjap en ½ kopje water toevoegen. Gaar sudderen op een klein vuurtje tot het iets draal wordt.
Babi Pang gang schotel voor een groot gezelschap
Hiervoor is benodigd een varkenslap van 1½ tot 2 kg waar het zwoerd nog aan zit.
Het vlees wordt dan tot op de huid toe d.i. ± 1½ cm diep o verschillende plaatsen ingesneden en gemarineerd met een mengsel van babi panggang-poeder, slaolie, vetsin, djahé. chinese ketjap en citroensap. De marinade minstens 1 uur de gelegenheid geven goed in het vlees te trekken.
Dan kan het in een voorverwarmde oven met de huid naar boven op de braadslee. Over de huid worden een paar lepels cognac, jonge jenever of sherry gegoten.
De oven op maximum en het vlees 3 kwartier tot 1 uur erin laten staan.
Eventueel kan het vlees het laatste kwartier worden gegrild, echter steeds met de huid naar boven.
Als het vlees uit de oven is gehaald, goed laten afkoelen en in repen snijden. De tevoren gemaakte insnijdingen komen nu goed van pas. In een pan olie of vet erg heet maken (er moet ongeveer 4 cm olie of vet in de pan staan) en hierin de repen vlees met de huid nog steeds naar boven braden. (De huid wordt een smakelijke krokante bovenlaag). Omdat de olie zeer heet is, gaat de procedure vrij snel, dus goed in de gaten houden en op tijd uit de pan halen en de volgende repen erin.
De saus:
De inhoud van een klein blikje taotjo fijnmaken, ½ liter tomatenpuree, 1 fles tomatenketchup, 2 eetlepels djahé, ½ à 1 kopje ketjap, 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel azijn,
Dit alles aan de kook brengen in ⅔ liter water en goed dik binden met maïzena of bloem.
Vuur op klein en e.e.a. goed in elkaar laten trekken. Naar smaak kan er nog wat zout, peper, suiker en ketjap bij. Bij het opdienen de saus over het vlees gieten.
N.B.1
De saus blijft in een koelkast bewaard heel lang goed, evenals de babi panggang zelf, mits eerst in schijven gesneden.
N.B.2
Om de smaak te verhogen, wordt vaak het vlees een dag tevoren gemarineerd.
Babi panggang wordt doorgaans met atjar (zoet·zuur) opgediend. Een recept voor deze bijbehorende atjar volgt hieronder.
Een mix maken van:
Wortelen, een komkommer, waarvan het merg is verwijderd, een ui en een stuk bloemkool, alle heel fijngehakt en in flink wat tafelazijn, peper, zout en een hoeveelheid suiker om het zuur/zoet te maken.
of ook:
1 fijngeschaafde komkommer, 2 hardgekookte en in dunne plakjes geneden eieren, veel peper, zout, suiker en azijn, goed door elkaar mengen.
Babi Ambonia
1 pond varkensvlees in dobbelsteentjes gesneden, 4 fijngesneden rode of groene lomboks, ½ teelepel fijne peper, 4 eetlepels ketjap manis, 1 schoteltje fijngesneden prei, zout, olie.
Bak het vlees in wat olie bruin, doe er dan de lombok en de prei door, niet helemaal gaar laten worden, dan de ketjap en wat water toevoeren. Maak af met zout en peper en zachtjes laten sudderen tot het vlees gaar is.
Babi China
1 pond varkensvlees (snijd grote lappen doormidden), 1 grote fijngesneden ui, ½ eetlepel banda foelie, 1 kleine citroen (of ½ grote) , 2 tenen fijngesneden knoflook, 1 theelepel kruidnagel, 1 theelepel djahé, 1 theelepel peper.
Kook het vlees onder water half gaar en daarna met de kruiden bruin braden in slaolie. Giet hierna de bouillon erbij en wat citroensap erover en laat zacht op een klein vuur en gesloten deksel een klein ½ uurtje smoren.
Babi Goelé Bengala
1½ pond varkensvlees in grove brokken gesneden, 2 geschilde en in blokjes gesneden aardappelen, 2 kopjes dikke santen, 2 theelepels ketoembar, 1 theelepel djinten, 1 theelepel koenjit, ½ theelepel djahé, 2 in schijfjes gesneden rode of groene lombok, 1 grote fijngesneden ui, 3 fijngesneden tenen knoflook, 2 blaadjes djeroek purut (citroenblad), zout naar smaak.
Kook het vlees even af in wat water, bewaar de bouillon. Fruit in wat slaolie de knoflook, ui, lombok, ketoembar, djinten, koenjit en de djahé. Bak dan hierin het vlees even op en voeg de santen, stukjes aardappel en de daoen purut toe. Laat het geheel c.a. 20 minuten op klein vuur doorsudderen totdat het vlees goed gaar is. Let wel: Hoe dikker de kerrie hoe lekkerder het smaakt: Dus let op voor te droog koken, voeg eventueel nog wat bouillon toe. Zijn de aardappelen gaar dan is de kerrie goed. Serveren met witte rijst.
Babi Ketjap
Neem 1 pond magere speklappen en snijd deze in stukjes, wrijf in met wat zout en peper, nootmuskaat en laat ze in ketjap inweken.
Fruit in wat margarine 2 grote fijngesneden uien, 1 teen knoflook, 1 stukje trassi. Voeg dan de stukken vlees er bij en laat deze goed gaar smoren. Water toevoegen om droogkoken te voorkomen, maar niet teveel daar de smaak van de ketjap moet overheersen.
Babi Ketjap Anders
Neem 1 pond varkensvlees in grove stukken gesneden, 2 theelepels djahé, peper, zout, 1 fijngesneden ui, 2 tenen knoflook, wat slaolie.
Fruit in de slaolie de knoflook en de ui totdat de ui bruin is. Wrijf intussen het vlees in met zout en peper en de djahé en bak dan goed gaar. Giet er een kopje ketjap manis bij en laat nog een half uurtje doorsudderen.
Babi Krakatau
1 kg varkensvlees in grove stukken gesneden, 2 grote fijngesneden uien, 3 fijngesneden tenen knoflook, ½ theelepel djahé, ½ theelepel peper, ½ theelepel kruidnagelpoeder, ½ theelepel foelie, ½ eetlepel citroensap, zout en olie.
Kook de stukken vlees met wat zout bijna gaar. Laat het uitlekken en bewaar de bouillon. Fruit in wat olie de uien, knoflook, djahé, peper, kruidnagel en de foelie. Bak hierin het vlees aan beide kanten goedbruin. Giet er dan wat bouillon bij en wat citroensap over het vlees. Zet de deksel op de pan en laat dit ca. 30 min. op een klein vuur gaar stoven.
Babi Padang
1 pond varkensvlees in blokjes gesneden, 2 grote fijngesneden uien, 3 fijngesneden tenen knotlook. 1 theelepel djahé, 4 schijfjes kentjoer, 5 fijngestampte kemirienoten, ½ eetlepel djinten, 1 kopje fijngesneden prei, 1 kopje bouillon, 1 eetlepel meel, zout, peper, olie, 1 ei.
Wrijf het vlees in met de kruiden en in wat olie bruin bakken. Neem nu het meel en vermeng dit met het geklopte ei, leng aan met het kopje bouillon.
Doe er de fijngesneden prei bij. Maak af met peper en zout, en voeg het geheel bij het vlees en laat op klein vuur smoren totdat alles bijna droog is en het vlees gaar. Serveer bij witte rijst.
Babi Panggang Anders
1 pond magere speklappen in plakken gesneden. Wrijf ze in met 2 theelepels djahé, 2 fijngesneden tenen knoflook, peper, zout, wat nootmuskaat en bak ze met twee fijngesneden uien in margarine tot het vlees gaar en goed bruin is. Serveer met babi panggang-saus (zie onder sauzen)
Babi Pee
1 pond in reepjes gesneden varkensvlees, zout, peper, nootmuskaat, 1 fijngesneden grote ui, 1 fijngesneden teen knoflook, ½ uitgeknepen citroen, 1½ theelepel djahé.
Meng het vlees goed met de ingrediënten en laat een uurtje intrekken. Bak dan het geheel in wat olie gaar en dien op in een platte schaal bij witte rijst.
Babi-Pee anders (varkensvlees met gember)
voor de marinade: 1 stukje verse gember, 2 teentjes knoflook, 1 scheutje ketjap benteng manis, sambal, 1 scheut rijstwijn of sherry.
voor de babi-pee: 500 gr. mager varkensvlees, 1 à 2 prei, 1 grote ui, 1 mespuntje trassi, 1 theelepel djinten, 2 theelepel ketoembar, 2 eetlepels suiker.
Laat het vlees in de marinade ± 12 uur staan. Fruit de ui en de trassi en voeg er dan de rest van de kruiden bij, laat dit even aan bakken en dan het vlees erbij. Laat dit alles ½ uur sudderen voeg dan de suiker toe. Men kan eventueel er noch paprika (vers) en tabasco toevoegen. Het geheel moet een iets zoete smaak hebben. Maak van bloem en een kopje marinade een papje en bind hiermee het suddervocht tot een gladde saus.
Babi saté tusuk (eigen stijl)
1 pond varkens- of rundvlees (hiervan maakt u ruim 20 saté's), trassi, zout, peper,
1 theelepel ketoembar, 1 fijngesneden teentje knoflook, 1 grote fijngesneden ui, 1 theelepel djinten,
1 theelepel bruine basterdsuiker, ½ kopje melk, ½ kopje water.
Snijd het vlees in grote dobbelstenen, vermeng dit met djinten, zout, peper, suiker, ketoembar.
Fruit in rnargarine de trassi, ui, knoflook en bak het vlees bruin, nadat de uien bruin gekleurd zijn. Voeg dan de melk en het water toe en laat op klein vuur sudderen totdat het vocht is verdampt. Prik het vlees op houten of ijzeren pinnen en rooster ze in de grill of op de barbecue. Serveer met saté-saus. (zie onder sauzen)
Babi Saté Anders
1 pond varkensvlees in dobbelstenen gesneden, 1 grote fijngesneden teen knoflook, 1 eetlepel ketoembar, ½ eetlepel djinten, 1 stukje trassi, 1 theelepel zout, 2 theelepels bruine basterdsuiker,
1 grote fijngesneden ui, 1 theelepel koenjit, ½ kopje santen.
Vermeng het vlees met de kruiden en de santen. Laat het zo’n paar uur intrekken en rijg ze aan stalen pennen. Bij het omdraaien van het vlees kunt u wat van het overgebleven vocht erover gieten.
Babi Tjampoer
1 pond hamlappen in dobbelsteentjes gesneden, 2 grote uien in ringen, 2 teentjes knoflook fijngesneden, 2 rode lomboks{in ringen gesneden), I.p.v. lombok kan ook 1 paprika in blokjes worden gebruikt, 2 tomaten in blokjes, klein blikje witte bonen, zout, peper, stukje trassi, nootmuskaat,
1 blaadje daoen salam.
Bestrooi de blokjes vlees met wat peper, zout en nootmuskaat en bak ze in slaolie knappend bruin, haal ze uit de pan en laat uitlekken. Fruit in dezelfde olie (dus gebruik niet teveel) de knoflook, ui, trassi, lombok of de paprika totdat de uien bruin zijn. Op een klein vuur zetten en de stukjes tomaat toevoegen, evenals het vlees en 't blaadje daoen salam, tezamen met 1 kopje water zo'n 10 minuten laten sudderen. Als laatste de witte bonen er goed doorheen mengen. Warm opdienen, eventueel nog afgemaakt met kruiden naar eigen smaak. Serveren bij witte rijst
Babi Usee Usee
1 pond varkensvlees in dobbelstenen gesneden, 5 fijngemaakte kemirienoten, 2 grote fijngesneden uien, 2 tenen knoflook, 1 theelepel ketoembar, 1 stukje trassi, ½ eetlepel bruine basterdsuiker, 1 stukje assem, 1 schijfje laos, 2 kopjes santen, 2 blaadjes djeroek poeroet, 1 stengel sereh.
Meng het vlees goed met de kruiden en laat zo'n ½ uur intrekken. Braad het vermengde vlees met een ½ kopje slaolie in een pan en doe er dan de santen, djeroek poeroet en de sereh bij. Op een klein vuur het vlees goed gaar koken en de saus in laten dikken. Serveren bij witte rijst.
Saté PentooI
½ pond mager gehakt (varkens of rund), 2 rode lomboks, ½ theelepel ketoembar, ¼ theelepel djinten, 4 fijngestampte kemirienoten, een paar fijngesneden uitjes, knoflook, 2 theelepels bruine basterdsuiker, stukje trassi, stukje assem, zout.
De kruiden tezamen fijnwrijven en vermengen met het gehakt, ¼ geraspte jont klapper of geweekte uitgelekte kokos, een ei. Vorm van de massa kleine croquetjes, steek in elk een houten of bamboe stokje en bak deze croquetjes in hete olie mooi bruin.
Saté Babi Koening
1 pond vet varkensvlees, 1 pinklengte koenir, 5 kemirienoten, stukje djahé, 1 stukje trassi, 1 theelepel bruine basterdsuiker, 1 theelepel ketoembar, 1 stengel sereh, zout en peper, 1 kopje santen.
Snijd het vlees in dobbelsteentjes. Wrijf de kruiden fijn en wrijf hiermede het vlees flink in. Maak wat olie heet en braad hierin de stukjes vlees bruin, giet er de santen over, doe er de sereh bij en laat de saus inkoken. Laat alles bekoelen en steek het vlees aan satépennetje. Rooster ze even op een houtskoolvuurtje.
Saté Madura
1 pond mals, vet vlees (v.d. binnenhaas), 3 tenen knoflook, 10 uitjes, 1 theelepel ketoembar, zout, 1 stukje trassi, assem, Javaanse suiker, 2 rode lomboks, 1 klein stukje kentjoor, 6 kemirienoten, 1 stukje djeroekblad, ½ niet te oude klapper.
Snijd het vlees in dobbelsteentjes. Wrijf de kruiden tezamen fijn met nog een pinklengte koenir. Rasp de klapper. Vermeng kruiden, vlees, klapper goed tezamen, het liefst met de hand, opdat het vlees goed gekruid is. Rijg het aan satéstokjes of -pennen en rooster ze op houtskoolvuur.
Saté Boemboe
1 pond mals vet vlees (binnenhaas), 6 kemirienoten, 10 uitjes. 2 tenen knoflook, 1 stukje trassi, assem, Javaanse suiker, 1 theelepel ketoembar, ½ theelepel djinten. 2 schijfjes laos. Al deze kruiden tezamen fijnwrijven.
Het vlees in dobbelstenen snijden en flink met de kruiden vermengen. Ze bij 5 à 6 stuks aan houten pennen (satéstokjes) rijgen en roosteren op houtskoolvuur, niet te droog, en ze goed warm opdienen
Babi Panggang
1 à 1½ pond doorregen varkenslappen inwrijven met een mengsel van:
het sap van een uitgeperste citroen, 1 afgestreken eetlepel babi-panggangpoeder, 1 theelepel djahé,
aromat, peper, vetsin, 2 eetlepels slaolie, 2 eetlepels chinese ketjap, 1 eetlepel rum of cognac.
Nadat u de kruiden minstens één uur lang in het vlees heeft laten trekken, ½ pakje margarine in de braadpan smelten en de speklappen erin doen. Op ½ vuurtje laten braden totdat het wat krokant is geworden, dan de speklappen eruit halen en in reepjes snijden.
Van het vet dat in de pan overblijft, wordt een saus gemaakt door toevoeging van: ½ kopje water, ½ kopje tomatenketchup, wat sambal of hotsauce, vetsin. suiker en wat ketjap.
Babi roedjak (Indisch varkensvleesgerecht)
500 gram varkensvlees, 2 eetlepels olie, 1 gesnipperd uitje, 1 mespunt knoflookpoeder, 1 theelepel, sambal trassi, 4 geraspte kemirienoten, 1 theelepel laos, 1 theelepel geraspte goela djawa, 1 stengel sereh, 2 eetlepels santen, zout en wat citroensap.
Fruit de uien en de kruiden In de olie, voeg er het vlees aan toe en laat het even meebakken. Dan doet u er het citroensap en de sereh bij en laat alles stoven tot het vlees zacht Is. Vervolgens doet u de santen erbij en roert het geheel nog even om.
Babi Roedjak wordt altijd warm geserveerd bij de rijsttafel.
Fricassé
1 à 1½ pond varkensvlees, 4 rauwe aardappelen, prei, jonge peultjes. doperwtjes,
½ theelepel kruidnagelen, peper, foelie, trassi, 2 goudbouillonblokjes, 1 gesneden ui en vetsin.
Vlees in blokjes snijden en in ongeveer ½ pakje margarine lichtbruin bakken.
De trassi aangelengd in ½ kopje water en de andere kruiden erbij doen.
Plm. 5 minuten laten sudderen, dan de groenten en de in schijfjes gesneden aardappelen toevoegen.
Indien wat droog, water erbij doen en verder gaar laten sudderen.
Dendeng Ragi
1 pond varkensvlees of mals rundvlees, sap van een schijf citroen, 1½ theelepel ketoembar, ½ theelepel djinten, 2 ons kokos, 1 theelepel sambal of 2 fijngesneden rode lomboks en peper.
Het vlees gaar koken, uit de pan halen en in stukjes snijden. daarna inwrijven met een deel van de ingrediënten en in de slaolie bruin bakken. De overgebleven ingrediënten vermengen met de kokos en in 1 à 2 eetlepels slaolie bruin branden, dan het vlees toevoegen en goed door elkaar mengen.
Dit gerecht is evenals de zoete vleesjes lekker om te eten met nasi koening.
Goelee
1 à 2 pond varkensribbetjes bakken in plm. 3 eetlepels slaolie.
Na ongeveer 8 minuten, 1 theelepel laos, 1½ theelepel kerrie, 1 theelepel knoflook, ½ theelepel djahé, 2 gesneden uien, 1 theelepel sereh, 1 theelepel sambal en ½ theelepel djinten toevoegen.
Daarna 1 gesneden tomaat en 1½ kopje water en gaar laten sudderen op een klein vuurtje.
Go Yo Look Dit is varkensvlees in zoetzuur.
Eén pond gesneden varkensvlees of doorregen lappen bakken in margarine of vet.
Zodra lichtbruin dan toevoegen: 1 gesneden ui, 1 theelepel knoflook, 1 ons grof gesneden champignons, 1 theelepel djahé, prei en selderie, 2 gesneden paprika's, wat stukjes gesneden ananas, wat bamboescheuten, 2 eetlepels zilveruitjes, 4 stukken gesneden augurk, peper en zout naar smaak. Ongeveer 5 minuten laten sudderen om dan toe te voegen: ½ tot ¾ liter water, 2 eetlepels ketjap, 1 eetlepel chinese ketjap en vetsin. Het geheel binden met wat maïzena of bloem.
Rempah Daging
1 pond mals vlees of varkenslappen, 1 ei, 3 uien, 1 theelepel ketoembar, 1 theelepel djinten,
¼ santenblok gesmolten in 1 kopje water, suiker en zout naar smaak.
Vlees in stukken snijden en net als biefstuk kerven. Een ei klutsen en over het vlees gieten, dan de santen toevoegen. De fijngesneden uien goed mengen met de andere ingrediënten en dit geheel met het vlees aan de kook brengen. Zodra het kookt gaar sudderen op een klein vuurtje.
Rendang
1 pond rund- of varkensvlees in grove stukken snijden. 2 ons witte bonen weken (plm. 2 uur tevoren). 2 ons kokos lichtjes branden in wadjan op een klein vuurtje.
2 theelepels ketoembar, 1 theelepel laos, 3 fijngesneden uien, 1 theelepel koenjit of koenir, 1 heelepel djahé, 3 fijngewreven tenen knoflook of 1½ theelepel knoflookpoeder, 3 eetlepels sambal,
2 goudbouillonblokjes, 3 daoen salam, 2 daoen djeroek poeroet, ½ eetlepel suiker, sap van ½ citroen.
1 stukje trassi en zout. 1 kuipje santen of santen blok smelten in ongeveer 1 liter water. Zodra dit gesmolten is, toevoegen met alle ingrediënten plus het vlees en bonen. Vuur op maximum totdat het begint te koken, daarna op een klein vuurtje het gerecht steeds om en om roeren totdat het een beetje droog begint te worden. Dit is een proces dat uren kan duren (dus geduld).
Dan toevoegen de gebrande kokos en goed omroeren tot het totaal droog is.
Ritja-Ritja
1 pond doorregen varkenslappen of ribbetjes en 1 pond tomaten in stukken snijden. 1 bos selderie fijnsnijden. Een ui fruiten in wat slaolie, waaraan toegevoegd worden: ½ eetlepel sambal, 2 goud bouillonblokjes, selderie, 1 theelepel knoflook, 1 theelepel sereh, ½ eetlepel suiker.
Dit geheel plm. 5 minuten laten sudderen, daarna toevoegen de tomaten en wederom plm. 3 minuten laten sudderen. Als laatste toevoegen het vlees met wat peper, zout en ketjap.
Nu het deksel erop en gaar laten sudderen.
Nog een manier om Rit ja-Rit ja te maken (zonder ketjap)
1 pond in blokjes gesneden varkensvlees, 1 theelepel sereh, 1½ theelepel djahé, 1 klein blikje tomatenpuree, ½ fles tomatenketchup, 1 heel fijn gesnipperde ui, 1 theelepel knoflook, 1 eetlepel suiker, 1 à 2 blokjes goudbouillon, 1 à 2 eetlepels sambal
Varkensvlees in ± 6 eetlepels slaolie fruiten. Na ongeveer 5 minuten alle verdere ingrediënten in de pan doen, alsmede 1 à 1½ kopje water. Zodra het geheel kookt even goed door elkaar roeren, dan deksel op de pan zachtjes gaar laten sudderen.
Sambal daging babi (gekruid Indonesisch vleesgerecht)
250 gram gesneden varkensvlees, ½ gesneden ui, 1 theelepel knoflookpoeder, 2 theelepels laos, 1 theelepel djahé, 1 theelepel trassi, 2 theelepels sambal, 1 eetlepel assemwater, margarine, citroensap, een weinig suiker, peper, en zout. 2 daon salam blaadjes.
Braad de fijngesneden ui, met het knoflookpoeder, de laos, de djahé, de trassi en de sambal aan en voeg het vlees alsmede de 2 daon salamblaadjes erbij. Doe er vervolgens het assemwater bij het citroensap en suiker bij en laten het zolang doorbraden, tot er een klein beetje olie uit het gerecht komt en het vlees een mooie lichtbruine kleur heeft. Peper en zout naar smaak toevoegen.
Serveer bij een rijsttafel, samen met verschillende andere sambalans en sajoers.
Tino Ransa
1 pond krabbetjes of doorregen varkenslappen, 1 theelepel (met kop) sambal of 2 in schijfjes gesneden grote lomboks, 1 theelepel sereh, 1 theelepel laos, 4 theelepel knoflook,
1 goudbouillonblokje, 1 gesneden grote ui, 2 gesneden tomaten, 1 bosje gesneden selderie,
2 maggiblokjes.
Krabbetjes of vlees met de lombok ca. 8 minuten fruiten in 4 eetlepels slaolie
Dan toevoegen: de uien, selderie, knoflook, sereh. laos, goudbouillon- en maggiblokjes.
Drie minuten later de tomaten en ⅔ kopje water. Peper en zout naar smaak. Deksel dicht en zachtjes gaar laten sudderen.
Varkensvlees met Paprika en Champignons
1 pond (een heel stuk) varkenshaas of fricandeau, 2 in ronde schijfjes gesneden uien, 1 grote eveneens in ronde schijven gesneden rode of groene paprika, 2 blokjes goudbouillon, 2 eetlepels vetsin, wat peper, 1½ eetlepel djahé, 2 eetlepels zilveruitjes, 1 eetlepel suiker of 2 eetlepels gembersap, ½ pond gehalveerde champignons.
Het vlees in ¾ pakje margarine lichtbruin braden, waarna het uit de pan wordt gehaald om in plakken te worden gesneden. De rest van de ingrediënten gaat in de hete margarine.
Na ± 3 minuten wordt toegevoegd, 1 à 1½ kopje water, waarin eerst 1 eetlepel maïzena is gemengd, teneinde ietwat te binden. (in 2 keer, voor een juiste dosering van de maïzena, beter niet te veel ... ). Tenslotte gaan de paprika’s en vlees in de pan en aan de kook brengen met de deksel erop. Zachtjes gaar laten sudderen.
Zoete vleesjes
1 à 1½ pond varkensvlees in grote stukken snijden, 1 grote ui heel fijn snijden, 4 tenen knoflook heel fijnstampen. Dit alles fruiten in ongeveer 5 eetlepels slaolie. Na plm. 3 minuten 8 gesneden rode lomboks of 1 grote eetlepel sambal en 1½ theelepel ketoembar toevoegen.
Intussen het varkensvlees lichtbruin bakken in ½ pakje margarine, daarna de gefruite ingrediënten, ½ kopje ketjap en ½ kopje water toevoegen. Gaar sudderen op een klein vuurtje tot het iets draal wordt.
Babi Pang gang schotel voor een groot gezelschap
Hiervoor is benodigd een varkenslap van 1½ tot 2 kg waar het zwoerd nog aan zit.
Het vlees wordt dan tot op de huid toe d.i. ± 1½ cm diep o verschillende plaatsen ingesneden en gemarineerd met een mengsel van babi panggang-poeder, slaolie, vetsin, djahé. chinese ketjap en citroensap. De marinade minstens 1 uur de gelegenheid geven goed in het vlees te trekken.
Dan kan het in een voorverwarmde oven met de huid naar boven op de braadslee. Over de huid worden een paar lepels cognac, jonge jenever of sherry gegoten.
De oven op maximum en het vlees 3 kwartier tot 1 uur erin laten staan.
Eventueel kan het vlees het laatste kwartier worden gegrild, echter steeds met de huid naar boven.
Als het vlees uit de oven is gehaald, goed laten afkoelen en in repen snijden. De tevoren gemaakte insnijdingen komen nu goed van pas. In een pan olie of vet erg heet maken (er moet ongeveer 4 cm olie of vet in de pan staan) en hierin de repen vlees met de huid nog steeds naar boven braden. (De huid wordt een smakelijke krokante bovenlaag). Omdat de olie zeer heet is, gaat de procedure vrij snel, dus goed in de gaten houden en op tijd uit de pan halen en de volgende repen erin.
De saus:
De inhoud van een klein blikje taotjo fijnmaken, ½ liter tomatenpuree, 1 fles tomatenketchup, 2 eetlepels djahé, ½ à 1 kopje ketjap, 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel azijn,
Dit alles aan de kook brengen in ⅔ liter water en goed dik binden met maïzena of bloem.
Vuur op klein en e.e.a. goed in elkaar laten trekken. Naar smaak kan er nog wat zout, peper, suiker en ketjap bij. Bij het opdienen de saus over het vlees gieten.
N.B.1
De saus blijft in een koelkast bewaard heel lang goed, evenals de babi panggang zelf, mits eerst in schijven gesneden.
N.B.2
Om de smaak te verhogen, wordt vaak het vlees een dag tevoren gemarineerd.
Babi panggang wordt doorgaans met atjar (zoet·zuur) opgediend. Een recept voor deze bijbehorende atjar volgt hieronder.
Een mix maken van:
Wortelen, een komkommer, waarvan het merg is verwijderd, een ui en een stuk bloemkool, alle heel fijngehakt en in flink wat tafelazijn, peper, zout en een hoeveelheid suiker om het zuur/zoet te maken.
of ook:
1 fijngeschaafde komkommer, 2 hardgekookte en in dunne plakjes geneden eieren, veel peper, zout, suiker en azijn, goed door elkaar mengen.
Reacties
Een reactie posten