Thaise gebakken rijst met kip en garnalen

Ingrediënten:

  • 400 gram basmati rijst, een dag van te voren koken.
  • 1 kip bouillonblokje.
  • 1 scheut arachide, rijst of andere olie, geen olijfolie.
  • Scheutje sesamolie
  • Duim gember, heel fijn gesneden of geraspt.
  • 1 el sojasaus.
  • 1 of 2 el vissaus.
  • 2 tenen knoflook, heel fijn gesneden of geraspt
  • 1 of 2 tomaten, in blokjes gesneden, hart en de zaadjes verwijderen.
  • Kleine winterwortel fijn gesneden
  • 1 takje koriander of platte peterselieblaadjes fijn gesneden en als je niet van koriander van houd.
  • Bosuitjes, fijn gesneden
  • 300 gram kipdijfilet fijn gesneden
  • 20 gepelde garnalen
  • 1 ui, fijne gesneden
  • 2 theelepels palm bruine of rietsuiker, ik gebruik wel eens een klein scheutje stroop.
  • 2 tot 4 eieren
  • 1 prei, gesneden
  • Halve of hele rode paprika
  • 100 gram doperwten, diepvries
  • Klein bakje taugé





Bereidingswijze:
In dit recept wordt de gebakken rijst gemengd met malse kip stukjes en garnalen.


De rijst:

  • Doe de rijst in een pan, spoel eventueel af tot het water helder is.
  • Voeg water en een verkruimeld bouillonblokje toe, water een cm boven de rijst laten komen.
  • Zet de rijst op tot het kookt en één keer roeren, zet het dan uit en doe een deksel op de pan en laat staan.

  • Zet een wok of andere grote anti aanbak pan op de warmtebron, scheutje arachideolie en bak naar behoefte twee of meer eieren die onder het bakken een beetje worden door geschept en zet apart.
  • Weer opnieuw olie in dezelfde pan, snij een ui en gooi in de pan, gember en de gesneden knoflook toevoegen en even zachtjes laten garen, mag niet bruin worden.
  • Doe de fijn gesneden kip erbij en laat zachtjes garen.
  • Het groene van de prei, winterwortel, paprika en het groene van de bosui toevoegen en even mee bakken.
  • De gesneden tomaat toevoegen en zacht laten worden.
  • 1 of twee eetlepels vissaus, suiker en de sojasaus toevoegen en goed doorroeren.
  • De garnalen erbij en mee laten garen.
  • De rijst los gemaakt erbij doorroeren en opwarmen
  • Dan de taugé, doperwten het fijn gesneden witte deel van de prei en bosui, ei en koriander of peterselie erbij en weer omscheppen.
  • Een scheutje sesamolie is lekker er over heen maar kan ook zonder.
  • Nogmaals flink opwarmen, gooi een scheut kokend heet water of bouillon erbij om het goed heet te krijgen.
  • Thaise sambal en ketjap op tafel voor de pittige eters.
























Reacties

Populaire posts