10 zelfgemaakte hamburgers
1. Burgers met blauwe kaas
Meng 500 g rundergehakt met 75 g blauwschimmelkaas, 3 el fijngesneden bladselderij, 1 fijngesneden sjalotje, zout en peper. Vorm hiervan 8 kleine hamburgers. Bak of rooster ze aan elke kant 2-4 min. Leg op elke hamburger een plakje jonge kaas en zet de burgers nog 1 min. onder de grill. Serveer ze op broodjes met sla en tomaat.
2. Satéburgers
Bak 2 fijngesneden sjalotjes en 2 fijngesneden teentjes knoflook in 5-6 min. lichtbruin in 1 el olie. Roer er ½-1 tl sambal oelek, 150 g pindakaas door en voeg zo veel kokend water als nodig is toe, tot de saus een goede dikte heeft. Laat nog 2 minuten koken en breng op smaak met zout. Bak of rooster 4 hamburgers aan elke kant 3-4 minuten en serveer met de pindasaus.
3. Kruidenburgers
Meng 500 g rundergehakt met 6 el fijngesneden kruiden (peterselie, bieslook, rozemarijn, basilicum, kervel, dille, tijm), 1-2 el grof gehakte kappertjes, zout en peper. Vorm hiervan 4 hamburgers en bak of rooster ze aan elke kant 3-4 min. Lekker met knoflookmayonaise.
4. Baconburger
Rol om een hamburger 2 dunne plakjes bak bacon en steek deze vast met een houten prikker. Bak of rooster de hamburger aan elke kant 3-5 minuten. Lekker met zelfgemaakte friet.
5. Caprese
Bak 4 hamburgers aan elke kant 2-3 minuten in 1 el olijfolie. Leg ze op een bakplaat en beleg ze dakpansgewijs met flinterdunne plakjes tomaat, een blaadje basilicum en enkele dunne plakjes buffel mozzarella. Zet ze ½-1 minuten onder de hete grill tot de mozzarella gesmolten is.
6. In tomatensaus
Bak 4 hamburgers aan beide zijden bruin in 2 el olijfolie. Voeg 1 fijngesneden kleine rode ui, 1 geperst teentje knoflook en 4 fijngesneden ontvelde tomaten toe. Schenk er 1 dl kippenbouillon bij en laat circa 20 minuten zachtjes pruttelen. Serveer met rijst of aardappelen.
7. Mexicaanse hamburgers
Meng 500 g rundergehakt met 2 fijngesneden sjalotjes, 1-2 el taco kruiden, 2-3 el fijngesneden koriander, zout, peper en 1 el Worcestershire saus. Vorm hiervan 4 hamburgers en bak of rooster ze aan elke kant 3-4 minuten. Serveer ze met guacamole en tortillachips.
8. Hamburger teriyaki
Bak 4 hamburgers aan elke kant 1-2 minuten in 1 el olie. Voeg 4-6 el teriyakisaus toe en verwarm de hamburgers nog 4-6 minuten in de saus. Keer ze regelmatig. Serveer er fijngesneden lente-ui bij en witte rijst.
9. Griekse burgers
Halveer 4 hamburgers overlangs en leg tussen elke hamburger een dunne plak fetakaas en wat fijngesneden oregano. Leg beide helften weer op elkaar, druk stevig aan. Bak of rooster de hamburgers aan elke kant 3-5 minuten tot de kaas wat zacht wordt. Lekker met een Griekse salade van tomaat, komkommer, paprika, rode ui en olijven.
10. Rozemarijnburgers
Meng 500 g rundergehakt met 75 g fijngesneden ontbijtspek, zout, peper en 1 tl fijngesneden rozemarijn. Vorm hiervan 4 hamburgers en bak of rooster ze aan elke kant 3-4 minuten. Serveer ze met rozemarijnmayonaise (mayonaise met fijngesneden rozemarijn, mosterd en citroensap) en fijngesneden tomaten met rode ui, koriander en avocado.
Meng 500 g rundergehakt met 75 g blauwschimmelkaas, 3 el fijngesneden bladselderij, 1 fijngesneden sjalotje, zout en peper. Vorm hiervan 8 kleine hamburgers. Bak of rooster ze aan elke kant 2-4 min. Leg op elke hamburger een plakje jonge kaas en zet de burgers nog 1 min. onder de grill. Serveer ze op broodjes met sla en tomaat.
2. Satéburgers
Bak 2 fijngesneden sjalotjes en 2 fijngesneden teentjes knoflook in 5-6 min. lichtbruin in 1 el olie. Roer er ½-1 tl sambal oelek, 150 g pindakaas door en voeg zo veel kokend water als nodig is toe, tot de saus een goede dikte heeft. Laat nog 2 minuten koken en breng op smaak met zout. Bak of rooster 4 hamburgers aan elke kant 3-4 minuten en serveer met de pindasaus.
3. Kruidenburgers
Meng 500 g rundergehakt met 6 el fijngesneden kruiden (peterselie, bieslook, rozemarijn, basilicum, kervel, dille, tijm), 1-2 el grof gehakte kappertjes, zout en peper. Vorm hiervan 4 hamburgers en bak of rooster ze aan elke kant 3-4 min. Lekker met knoflookmayonaise.
4. Baconburger
Rol om een hamburger 2 dunne plakjes bak bacon en steek deze vast met een houten prikker. Bak of rooster de hamburger aan elke kant 3-5 minuten. Lekker met zelfgemaakte friet.
5. Caprese
Bak 4 hamburgers aan elke kant 2-3 minuten in 1 el olijfolie. Leg ze op een bakplaat en beleg ze dakpansgewijs met flinterdunne plakjes tomaat, een blaadje basilicum en enkele dunne plakjes buffel mozzarella. Zet ze ½-1 minuten onder de hete grill tot de mozzarella gesmolten is.
6. In tomatensaus
Bak 4 hamburgers aan beide zijden bruin in 2 el olijfolie. Voeg 1 fijngesneden kleine rode ui, 1 geperst teentje knoflook en 4 fijngesneden ontvelde tomaten toe. Schenk er 1 dl kippenbouillon bij en laat circa 20 minuten zachtjes pruttelen. Serveer met rijst of aardappelen.
7. Mexicaanse hamburgers
Meng 500 g rundergehakt met 2 fijngesneden sjalotjes, 1-2 el taco kruiden, 2-3 el fijngesneden koriander, zout, peper en 1 el Worcestershire saus. Vorm hiervan 4 hamburgers en bak of rooster ze aan elke kant 3-4 minuten. Serveer ze met guacamole en tortillachips.
8. Hamburger teriyaki
Bak 4 hamburgers aan elke kant 1-2 minuten in 1 el olie. Voeg 4-6 el teriyakisaus toe en verwarm de hamburgers nog 4-6 minuten in de saus. Keer ze regelmatig. Serveer er fijngesneden lente-ui bij en witte rijst.
9. Griekse burgers
Halveer 4 hamburgers overlangs en leg tussen elke hamburger een dunne plak fetakaas en wat fijngesneden oregano. Leg beide helften weer op elkaar, druk stevig aan. Bak of rooster de hamburgers aan elke kant 3-5 minuten tot de kaas wat zacht wordt. Lekker met een Griekse salade van tomaat, komkommer, paprika, rode ui en olijven.
10. Rozemarijnburgers
Meng 500 g rundergehakt met 75 g fijngesneden ontbijtspek, zout, peper en 1 tl fijngesneden rozemarijn. Vorm hiervan 4 hamburgers en bak of rooster ze aan elke kant 3-4 minuten. Serveer ze met rozemarijnmayonaise (mayonaise met fijngesneden rozemarijn, mosterd en citroensap) en fijngesneden tomaten met rode ui, koriander en avocado.
Reacties
Een reactie posten