Tikka masala met kip
Ingrediënten:
- 6 teentjes knoflook
- 5 cm verse gemberwortel
- ½ limoen
- 2 rode pepers
- 2 eetlepels garam masala (mengsel van geroosterde specerijen)
- 2 theelepels gemalen komijn
- 2 theelepels gemalen koriander
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 200 ml yoghurt (bijvoorbeeld Griekse) • 400 gram kippendijfilet
- 2 uien
- 3 eetlepels kokosolie (andere olie kan ook)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 3 tomaten
- 2 eetlepels gemalen amandelen of amandelmeel
- 125 ml crème fraîche
- enkele takjes verse koriander
Bereiding:
- Rasp de knoflook en de gemberwortel en de schil van ½ limoen, snij de pepers fijn en meng dit alles met de garam masala, komijn, koriander en het paprikapoeder.
- Meng de helft van dit kruidenmengsel door de yoghurt.
- Snij de kip in stukken en leg deze 30 minuten in de yoghurt.
- Snij de uien in halve ringen.
- Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan en bak de uien samen met de rest van het kruidenmengsel enkele minuten op laag vuur.
- Voeg de tomatenpuree toe.
- Snij de tomaten in stukjes en voeg deze toe.
- Voeg 300 ml water, de gemalen amandelen en een beetje zout toe.
- Laat het geheel zacht koken tot de saus indikt.
- Verhit ondertussen in een koekenpan de rest van de olie.
- Bak hierin de kipstukken met de marinade in ongeveer 10 minuten gaar.
- Roer de kip samen met de crème fraîche door de saus.
- Laat nog even goed doorwarmen.
- Knip de verse koriander erboven fijn.
Dien op met gekookte basmatirijst of naanbrood, plus een frisse komkommersalade.
Verse koriander smaakt voor sommige mensen zeepachtig.
Korianderzaad geeft deze smaak niet.
Soms helpt het om verse koriander te mengen met verse peterselie, dat vlakt de zeepsmaak af.
Kruidig Indiaas:
De Indiase keuken is heel aromatisch. Cayennepeper, komijn, kurkuma, knoflook, kaneel, kardemom, saffraan en nootmuskaat zorgen voor een typisch Indiase smaak. Ook wordt bijna altijd verse gember, koriander en limoen gebruikt. Handig zijn kruidenmixen zoals kerrie, garam masala of vadouvan. Neem liefst de varianten zonder zout.
Vijzel je maaltijd op:
Koop koriander en komijn eens als hele zaadjes in plaats van gemalen. Rooster de zaadjes in een droge koekenpan en wrijf ze daarna fijn in een vijzel. De smaak wordt hiermee vele malen aromatischer dan wanneer je kant-en-klaar gemalen kruiden gebruikt.
Reacties
Een reactie posten