Raapstelen heerlijk
Raapstelen heerlijk
Een ouderwetse Hollandse lentegroente is raapstelen, het jonge blad van de meiknol. Dat eerste verse blad moet vroeger – na een lange winter van knollen en kool – een feestmaal geweest zijn. Ook nu nog geven raapstelen het echte lentegevoel. Heerlijk om rauw in de stamppot of salade te verwerken of te roerbakken, lekker pittig van smaak en rijk aan ijzer en vitamine C.
Stamppot raapstelen
Stamppot raapstelen
Salade van raapsteeltjes (voor 4 personen)
Raapstelen, rauw (sausje)
Raapstelen met kokos
Raapsteel met roereieren
Risotto van raapstelen en rucola
Raapstelen salade met oude kaas en pijnboompitten
Roergebakken raapstelen
Raapstelenquiche
Raapstelenomelet
Raapstelensoep met taugé
Vegetarische stamppot raapstelen
Raapstelensalade met tonijn
Salade van raapstelen en avocado
Raapsteeltjes met vis en tomaten
Stamppot raapstelen
1
kg aardappelen - 1 of 2 bosjes raapstelen - 300 g geraspte oude kaas (of
blokjes) - 1 dl warme melk - eventueel zout en nootmuskaat.
Kook de aardappelen gaar, snijd de raapstelen en
rasp de kaas.Wanneer de aardappelen gaar zijn, deze afgieten en de warme melk
toevoegen. Pureer de aardappelen met de melk en roer de raapstelen erdoor, voeg
dan de kaas toe en breng het geheel op smaak met eventueel zout en nootmuskaat.
Dien direct op, de stamppot koelt snel af.
Variatie op de stamppot: Gebruik in plaats van 1 kg aardappelen, 500 g aardappelen en anderhalve kop gierst. Deze variatie is ook lekker voor andijviestamppot.
Variatie op de stamppot: Gebruik in plaats van 1 kg aardappelen, 500 g aardappelen en anderhalve kop gierst. Deze variatie is ook lekker voor andijviestamppot.
Stamppot raapstelen
600 g aardappelen zout - kruidenzout - 250 g raapstelen - 1 ei - 200 g kaas
of brie – peper - 150 g uien - zout - 100 ml melk - 20 g bloem - 150 ml
karnemelk - 1 eetlepel mosterd.
Schil en was de aardappelen. Snijd deze in kleine
stukken en kook ze gaar. Maak de raapstelen schoon, verwijder evt. de
worteltjes, was de groente en laat deze goed uitlekken. Snijd de kaas in
blokjes.
Bereid nu de saus: Pel de uien en snijd deze in kleine stukjes. Smelt de boter en fruit de uien hierin, voeg de bloem toe en al roerende de karnemelk. Breng de saus op smaak met mosterd, peper en zout.
Maak van de aardappelen puree door de aardappelen af te gieten, de aardappelen fijn te stampen en met zoveel melk te vermengen tot een stevige puree ontstaat. Roer het ei erdoor en maak de puree op smaak met peper, zout en eventueel kruidenzout. Meng de raapstelen en blokjes kaas erdoor en laat de puree door en door heet worden. Serveer de stamppot direct met de karnemelk-uiensaus
Bereid nu de saus: Pel de uien en snijd deze in kleine stukjes. Smelt de boter en fruit de uien hierin, voeg de bloem toe en al roerende de karnemelk. Breng de saus op smaak met mosterd, peper en zout.
Maak van de aardappelen puree door de aardappelen af te gieten, de aardappelen fijn te stampen en met zoveel melk te vermengen tot een stevige puree ontstaat. Roer het ei erdoor en maak de puree op smaak met peper, zout en eventueel kruidenzout. Meng de raapstelen en blokjes kaas erdoor en laat de puree door en door heet worden. Serveer de stamppot direct met de karnemelk-uiensaus
Salade van raapsteeltjes (voor 4 personen)
Snijd van de
raapsteeltjes de worteltjes eraf als het elastiekje er nog om zit. Houd de bos
in de hand, haal het elastiekje eraf, was ze en zet ze overeind in een vergiet.
Snijd ze fijn wanneer ze uitgelekt zijn. Roer de raapsteeltjes door een romige
slasaus en combineer de salade eventueel met een zoete wortelsalade (niet met
rode bieten). Garneer de salade met een paar achtergehouden blaadjes raapsteel.
Raapstelen, rauw
Eigenlijk eten wij ze altijd rauw door een
stamppotje. Hierbij een receptje van een lekker pittig sausje voor eroverheen.
1 ui snipperen en
glazig fruiten met 1 theel sambal (of minder) in 25 g boter 1 el. bloem erdoor
roeren en een dunne roux maken met melk 100 g geraspte belegen kaas toevoegen.
De saus wordt nu weer dikker. (Een restje komijnekaas kan ook.)
N.B. de sambal moet er wat pit aan geven, maar het moet ook niet uit je mond branden anders proef je niks meer van de raapstelen.
N.B. de sambal moet er wat pit aan geven, maar het moet ook niet uit je mond branden anders proef je niks meer van de raapstelen.
Raapstelen met kokos
2 bos raapstelen – 2 kopjes rijst
– 1 peer of banaan – 3 eetl olie – 100 g uisnippers – 1
theel kerrie – 50 g cashewnoten – 50 g kokos – 150 ml
kokosmelk
Kook de rijst met
een beetje zout gaar. Snipper de ui en fruit hem in een scheut olie. Schil het
fruit en snij het in kleine stukjes. Voeg fruit, kerrie en noten aan de
gefruite ui toe. Bak even mee. Voeg de kokosmelk toe en kook het vocht een
beetje in. Snij de raapstelen in grove stukken en voeg ze aan het kokosmengsel
toe. Laat ze even meestoven en breng de kerriekokos vervolgens op smaak met
peper en zout. Serveer met de rijst. Strooi er wat geraspte kokos over.
Raapsteel met roereieren
Raapstelen – 2 tomaten –
bieslook – 4 eieren – ½ eetl aardappelmeel – 400 g
spaghetti – 4 eetl melk – paprikapoeder – peper – zout
– klontje boter
Een heerlijke (vegetarische) schotel!
Kook de spaghetti
volgens de gebruiksaanwijzing gaar en giet ze af. Maak de raapsteeltjes schoon
en kook ze met aanhangend water en iets zout in 5 minuten gaar. Hak de
raapstelen, doe ze terug in de pan en bind het vocht met het aangelengde
aardappelmeel. Roer een klontje boter door de groente. Maak roereieren van de
eieren, melk, zout, peper, paprikapoeder en de bieslook. Neem een voorverwarmde
schaal, leg de raapstelen in het midden, schik de spaghetti eromheen. Verdeel
de roereieren over het geheel en garneer met plakjes tomaat en fijngeknipte
bieslook.
Risotto van raapstelen en rucola
Raapstelen en rucola – teen knoflook
– 1 ui – 150 g risotto – 2/3 bouillontablet - peper
Worteltjes van
raapstelen verwijderen. Raapstelen wassen, laten uitlekken en grof snijden.
Ui en knoflook pellen en fijn snipperen. Rucola grof snijden. In (braad)pan boter verhitten. Ui in ca. 5 minuten zacht, maar niet bruin bakken. Knoflook en rijst kort meebakken. Raapstelen toevoegen en al omscheppend laten slinken.
Bouillontablet en 250 ml water toevoegen en aan de kook brengen. Rijst onafgedekt in ca. 5 minuten gaar koken, af en toe doorroeren.
Rucola erdoor scheppen en kort mee warmen. Op smaak brengen met peper.
Serveren met (versgeraspte) parmezaanse kaas.
Ui en knoflook pellen en fijn snipperen. Rucola grof snijden. In (braad)pan boter verhitten. Ui in ca. 5 minuten zacht, maar niet bruin bakken. Knoflook en rijst kort meebakken. Raapstelen toevoegen en al omscheppend laten slinken.
Bouillontablet en 250 ml water toevoegen en aan de kook brengen. Rijst onafgedekt in ca. 5 minuten gaar koken, af en toe doorroeren.
Rucola erdoor scheppen en kort mee warmen. Op smaak brengen met peper.
Serveren met (versgeraspte) parmezaanse kaas.
Raapstelen salade met oude kaas en pijnboompitten
Een heerlijke combinatie van eerlijke smaken.
1 bos raapstelen - 1 lente uitje - 4 eetl
olijfolie - 2 eetl basemico-azijn - 1 theel rode diksap - zout, vers gemalen
peper - 2 eetl pijnboompitten - 4 plakjes oude kaas.
Worteltjes van de
raapstelen snijden, raapstelen wassen, droogmaken en in stukjes snijden. Ui in
stukken van ½ cm snijden. Olie, azijn, diksap en ½ eetl water tot
een sausje kloppen. Op smaak brengen met peper en zout. Pitten goudgeel
roosteren in een droge koekenpan. Kaas in stukjes breken. Sausje door de
raapstelen scheppen.
Garneren met pijnboompitten en kaas.
Garneren met pijnboompitten en kaas.
Roergebakken raapstelen
Vliegensvlug klaar en de smaak, kleur en
voedingswaarde blijft behouden..
2 bosjes raapstelen - 1 gesneden sjalotje -
1 teen geperste knoflook - 2 eetl olie - zout - vers gemalen peper - 2 tomaten
in blokjes.
Worteltjes van de
raapstelen snijden, raapstelen wassen, en laten uitlekken en snijden. Sjalot en
knoflook 1 minuut fruiten in hete olie. Raapstelen met aanhangend vocht erbij doen en op half
hoog vuur 3 minuten al omscheppend beetgaar roerbakken. Op smaak brengen met
zout, in een schaal doen en garneren met tomaat blokjes. Lekker met pasta en
een roomsaus. Als u voor sojaroom kiest is de maaltijd ook geschikt voor een
veganistisch dieet.
Raapstelenquiche
Hoofdgerecht of een hartige taart voor een
paasbrunch of feestbuffet.
200 g bladerdeeg (ca 5 plakjes) - 2 bosjes
raapstelen - 4 eetl olie - 1 gesneden ui - 1 teen geperste knoflook - 3 eieren -
3 eetl slagroom - vers gemalen peper - 150 g geraspte kaas - boter voor
invetten - 1 eetl paneermeel - springvorm Ø 22 cm.
Bladerdeeg 15 minuten
ontdooien. Oven voorverwarmen op 200° C. Worteltjes van de raapstelen
snijden, raapstelen wassen, met aanhangend water en een snufje zout 2-3 minuten
laten slinken in een pan. In een vergiet doen, vocht eruit drukken en grof
hakken. Knoflook en ui 2 minuten fruiten in hete olie. Eieren, met slagroom en
peper naar smaak, loskloppen. Ui, knoflook, kaas en raapstelen er voorzichtig
door scheppen. Taartvorm met boter invetten. Bladerdeeg uitrollen tot een lap
van 26 cm en de vorm ermee bekleden. Gaatjes in het deeg prikken met een vork.
Bodem bestrooien met paneermeel. Ei-raapstelenmengsel in de vorm scheppen en in
het midden van de oven in 30 minuten goudbruin bakken.
Raapstelenomelet
Met een wortelsalade en warm (stok)brood een
complete maaltijd.
2 aardappels - 2 bosjes raapstelen - 6
eieren - zout - vers gemalen peper - nootmuskaat - boter om in te bakken.
Aardappels
schillen, in plakjes van ½ cm snijden en in 5 minuten in water met een
snufje zout beetgaar koken. Afgieten en in wat boter in 8 minuten lichtbruin
bakken in de koekenpan. Ui toevoegen en even meebakken. Aardappel uit de pan
nemen en bestrooien met zout en peper. Intussen de worteltjes van de raapstelen
snijden, raapstelen wassen en in een snufje zout met aanhangend water in 2-3
minuten laten slinken in een pan. In een vergiet doen, vocht eruit drukken en
grof hakken. Eieren los kloppen en door de raapstelen scheppen. Op smaak brengen
met peper, zout en nootmuskaat. In een koekenpan boter verhitten en eimengsel
erin scheppen. Aardappels erop scheppen en met een vork in de omelet duwen. Omelet
in 10–15 minuten op een zacht vuur goudbruin bakken.
Raapstelensoep met taugé
2 bos
raapstelen - 1 bakje taugé - 2 uitjes - 1 liter bouillon – 1-2
eetl sesamolie
Maak de raapstelen schoon en snijdt de stelen in
grove stukken. Roerbak ze in een beetje olie totdat ze geslonken zijn, in
enkele minuten.
Voeg vervolgens de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook.
Maak onderwijl de (bos)uitjes schoon en snijdt ze in ringetjes en roerbak ze even in wat olie.
Haal de soep van het vuur wanneer deze kookt. Hak met behulp van een staafmixer de raapstelen in de soep fijn. Roer de taugé en bosuitjes door de soep en dien de soep op.
Voeg vervolgens de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook.
Maak onderwijl de (bos)uitjes schoon en snijdt ze in ringetjes en roerbak ze even in wat olie.
Haal de soep van het vuur wanneer deze kookt. Hak met behulp van een staafmixer de raapstelen in de soep fijn. Roer de taugé en bosuitjes door de soep en dien de soep op.
Vegetarische stamppot raapstelen
3 bos
raapstelen – 1 kg aardappels – 150 g (schapen)kaas – 1 rode
paprika aan stukjes – 3 eetl zonnebloempitten en maanzaad – 2 eetl
melk of sojaroom – wat hete paprikapoeder naar smaak – 2–3
eetl boter.
Kook de geschilde aardappels 20 minuten in een bodem lichtgezouten water.
Intussen: rooster de zonnepitten in een droge koekenpan tot ze licht kleuren. Voeg maanzaad, paprikastukjes en paprikapoeder toe, rooster die 1 minuut mee op getemperd vuur.
Verwijder de worteltjes van de raapstelen, spoel de uiteinden schoon en snij ze grof. Maak puree van de aardappels met iets kookvocht, boter en melk of room.
Roer de raapsteeltjes, kaas (in dobbelsteentjes) en de pitten - paprika - combinatie erdoor.
Klaar en eet smakelijk !
Intussen: rooster de zonnepitten in een droge koekenpan tot ze licht kleuren. Voeg maanzaad, paprikastukjes en paprikapoeder toe, rooster die 1 minuut mee op getemperd vuur.
Verwijder de worteltjes van de raapstelen, spoel de uiteinden schoon en snij ze grof. Maak puree van de aardappels met iets kookvocht, boter en melk of room.
Roer de raapsteeltjes, kaas (in dobbelsteentjes) en de pitten - paprika - combinatie erdoor.
Klaar en eet smakelijk !
Raapstelensalade met tonijn
Raapstelen – tonijn – pijnboompitten
- paprika - tomaten – citroen – mayonaise – olijfolie - zout
& peper
Leg de gewassen
raapstelen op een bord, leg stukjes tonijn op de raapstelen, snij de paprika
tomaten in vieren. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Maak
hiermee de salade.
Opdienen: Erg lekker met geroosterd volkoren brood erbij!
Opdienen: Erg lekker met geroosterd volkoren brood erbij!
Salade van raapstelen en avocado
Raapstelen – avocado – walnoten
– rozijnen – ui - gele paprika – yogonaise - zout &
peper.
Leg de gewassen
raapstelen op een groot bord, strooi de geroosterde walnoten, de gesnipperde
ui, gewelde rozijnen en slierten paprika over de raapstelen. Plakken avocado
kunnen boven op de salade. Besprenkel de salade met yogonaise, peper en zout.
Opdienen: Lekker als bijgerecht of als vegetarisch
maaltijdsalade met geroosterde brood erbij.
Raapsteeltjes met vis en tomaten
2 bos raapsteeltjes - 10 gedroogde tomaten,
in reepjes gesneden - 4 eetl sojasaus - 3 sjalotten, gesnipperd - 2 tenen
knoflook, geperst - een scheutje olijfolie - 1of 2 blikjes tonijn in olie - 2 theel Provençaalse kruiden
en/of kerrie.
Was de raapstelen
en snijd ze in kleine stukken. Fruit sjalotten en knoflook in olijfolie en voeg
na een paar minuten de tomatenreepjes toe. Voeg na ongeveer 5 minuten de
raapstelen, sojasaus, een scheutje water en kruiden toe en laat de groente in 5
minuten beetgaar stoven. Voeg op het laatst de vis in stukjes toe en roer dit
door het groentenmengsel.
Serveer dit hartige mengsel met rijst of een ander graansoort en een frisse salade. De combinatie van gedroogde tomaten, sojasaus, kruiden en vis geven een aparte fijne smaak aan dit gerecht.
Serveer dit hartige mengsel met rijst of een ander graansoort en een frisse salade. De combinatie van gedroogde tomaten, sojasaus, kruiden en vis geven een aparte fijne smaak aan dit gerecht.
Reacties
Een reactie posten