Raapstelen heerlijk

Raapstelen heerlijk


Een ouderwetse Hollandse lentegroente is raapstelen, het jonge blad van de meiknol. Dat eerste verse blad moet vroeger – na een lange winter van knollen en kool – een feestmaal geweest zijn. Ook nu nog geven raapstelen het echte lentegevoel. Heerlijk om rauw in de stamppot of salade te verwerken of te roerbakken, lekker pittig van smaak en rijk aan ijzer en vitamine C.

Stamppot raapstelen
Stamppot raapstelen
Salade van raapsteeltjes (voor 4 personen)
Raapstelen, rauw (sausje)
Raapstelen met kokos
Raapsteel met roereieren
Risotto van raapstelen en rucola
Raapstelen salade met oude kaas en pijnboompitten
Roergebakken raapstelen
Raapstelenquiche
Raapstelenomelet
Raapstelensoep met taugé
Vegetarische stamppot raapstelen
Raapstelensalade met tonijn
Salade van raapstelen en avocado
Raapsteeltjes met vis en tomaten


Stamppot raapstelen

1 kg aardappelen - 1 of 2 bosjes raapstelen - 300 g geraspte oude kaas (of blokjes) - 1 dl warme melk - eventueel zout en nootmuskaat.
Kook de aardappelen gaar, snijd de raapstelen en rasp de kaas.Wanneer de aardappelen gaar zijn, deze afgieten en de warme melk toevoegen. Pureer de aardappelen met de melk en roer de raapstelen erdoor, voeg dan de kaas toe en breng het geheel op smaak met eventueel zout en nootmuskaat. Dien direct op, de stamppot koelt snel af.
Variatie op de stamppot: Gebruik in plaats van 1 kg aardappelen,  500 g aardappelen en anderhalve kop gierst. Deze variatie is ook lekker voor andijviestamppot.
 

Stamppot raapstelen

600 g aardappelen zout - kruidenzout - 250 g raapstelen - 1 ei - 200 g kaas of brie – peper - 150 g uien - zout - 100 ml melk - 20 g bloem - 150 ml karnemelk - 1 eetlepel mosterd.
Schil en was de aardappelen. Snijd deze in kleine stukken en kook ze gaar. Maak de raapstelen schoon, verwijder evt. de worteltjes, was de groente en laat deze goed uitlekken. Snijd de kaas in blokjes.
Bereid nu de saus: Pel de uien en snijd deze in kleine stukjes. Smelt de boter en fruit de uien hierin, voeg de bloem toe en al roerende de karnemelk. Breng de saus op smaak met mosterd, peper en zout.
Maak van de aardappelen puree door de aardappelen af te gieten, de aardappelen fijn te stampen en met zoveel melk te vermengen tot een stevige puree ontstaat. Roer het ei erdoor en maak de puree op smaak met peper, zout en eventueel kruidenzout. Meng de raapstelen en blokjes kaas erdoor en laat de puree door en door heet worden. Serveer de stamppot direct met de karnemelk-uiensaus

Salade van raapsteeltjes (voor 4 personen)

Snijd van de raapsteeltjes de worteltjes eraf als het elastiekje er nog om zit. Houd de bos in de hand, haal het elastiekje eraf, was ze en zet ze overeind in een vergiet. Snijd ze fijn wanneer ze uitgelekt zijn. Roer de raapsteeltjes door een romige slasaus en combineer de salade eventueel met een zoete wortelsalade (niet met rode bieten). Garneer de salade met een paar achtergehouden blaadjes raapsteel. 

Raapstelen, rauw

Eigenlijk eten wij ze altijd rauw door een stamppotje. Hierbij een receptje van een lekker pittig sausje voor eroverheen.
1 ui snipperen en glazig fruiten met 1 theel sambal (of minder) in 25 g boter 1 el. bloem erdoor roeren en een dunne roux maken met melk 100 g geraspte belegen kaas toevoegen. De saus wordt nu weer dikker. (Een restje komijnekaas kan ook.)
N.B. de sambal moet er wat pit aan geven, maar het moet ook niet uit je mond branden anders proef je niks meer van de raapstelen. 

Raapstelen met kokos

2 bos raapstelen – 2 kopjes rijst – 1 peer of banaan – 3 eetl olie – 100 g uisnippers – 1 theel kerrie – 50 g cashewnoten – 50 g kokos – 150 ml kokosmelk
Kook de rijst met een beetje zout gaar. Snipper de ui en fruit hem in een scheut olie. Schil het fruit en snij het in kleine stukjes. Voeg fruit, kerrie en noten aan de gefruite ui toe. Bak even mee. Voeg de kokosmelk toe en kook het vocht een beetje in. Snij de raapstelen in grove stukken en voeg ze aan het kokosmengsel toe. Laat ze even meestoven en breng de kerriekokos vervolgens op smaak met peper en zout. Serveer met de rijst. Strooi er wat geraspte kokos over.

Raapsteel met roereieren

Raapstelen – 2 tomaten – bieslook – 4 eieren – ½ eetl aardappelmeel – 400 g spaghetti – 4 eetl melk – paprikapoeder – peper – zout – klontje boter
Een heerlijke (vegetarische) schotel!
Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing gaar en giet ze af. Maak de raapsteeltjes schoon en kook ze met aanhangend water en iets zout in 5 minuten gaar. Hak de raapstelen, doe ze terug in de pan en bind het vocht met het aangelengde aardappelmeel. Roer een klontje boter door de groente. Maak roereieren van de eieren, melk, zout, peper, paprikapoeder en de bieslook. Neem een voorverwarmde schaal, leg de raapstelen in het midden, schik de spaghetti eromheen. Verdeel de roereieren over het geheel en garneer met plakjes tomaat en fijngeknipte bieslook.

Risotto van raapstelen en rucola

Raapstelen en rucola – teen knoflook – 1 ui – 150 g risotto – 2/3 bouillontablet - peper
Worteltjes van raapstelen verwijderen. Raapstelen wassen, laten uitlekken en grof snijden.
Ui en knoflook pellen en fijn snipperen. Rucola grof snijden. In (braad)pan boter verhitten. Ui in ca. 5 minuten zacht, maar niet bruin bakken. Knoflook en rijst kort meebakken. Raapstelen toevoegen en al omscheppend laten slinken.
Bouillontablet en 250 ml water toevoegen en aan de kook brengen. Rijst onafgedekt in ca. 5 minuten gaar koken, af en toe doorroeren.
Rucola erdoor scheppen en kort mee warmen. Op smaak brengen met peper.
Serveren met (versgeraspte) parmezaanse kaas.
 

Raapstelen salade met oude kaas en pijnboompitten

Een heerlijke combinatie van eerlijke smaken.
1 bos raapstelen - 1 lente uitje - 4 eetl olijfolie - 2 eetl basemico-azijn - 1 theel rode diksap - zout, vers gemalen peper - 2 eetl pijnboompitten - 4 plakjes oude kaas.
Worteltjes van de raapstelen snijden, raapstelen wassen, droogmaken en in stukjes snijden. Ui in stukken van ½ cm snijden. Olie, azijn, diksap en ½ eetl water tot een sausje kloppen. Op smaak brengen met peper en zout. Pitten goudgeel roosteren in een droge koekenpan. Kaas in stukjes breken. Sausje door de raapstelen scheppen.
Garneren met pijnboompitten en kaas. 

Roergebakken raapstelen

Vliegensvlug klaar en de smaak, kleur en voedingswaarde blijft behouden..
2 bosjes raapstelen - 1 gesneden sjalotje - 1 teen geperste knoflook - 2 eetl olie - zout - vers gemalen peper - 2 tomaten in blokjes.
Worteltjes van de raapstelen snijden, raapstelen wassen, en laten uitlekken en snijden. Sjalot en knoflook 1 minuut fruiten in hete olie. Raapstelen met  aanhangend vocht erbij doen en op half hoog vuur 3 minuten al omscheppend beetgaar roerbakken. Op smaak brengen met zout, in een schaal doen en garneren met tomaat blokjes. Lekker met pasta en een roomsaus. Als u voor sojaroom kiest is de maaltijd ook geschikt voor een veganistisch dieet.

Raapstelenquiche

Hoofdgerecht of een hartige taart voor een paasbrunch of feestbuffet.
200 g bladerdeeg (ca 5 plakjes) - 2 bosjes raapstelen - 4 eetl olie - 1 gesneden ui - 1 teen geperste knoflook - 3 eieren - 3 eetl slagroom - vers gemalen peper - 150 g geraspte kaas - boter voor invetten - 1 eetl paneermeel - springvorm Ø 22 cm.
Bladerdeeg 15 minuten ontdooien. Oven voorverwarmen op 200° C. Worteltjes van de raapstelen snijden, raapstelen wassen, met aanhangend water en een snufje zout 2-3 minuten laten slinken in een pan. In een vergiet doen, vocht eruit drukken en grof hakken. Knoflook en ui 2 minuten fruiten in hete olie. Eieren, met slagroom en peper naar smaak, loskloppen. Ui, knoflook, kaas en raapstelen er voorzichtig door scheppen. Taartvorm met boter invetten. Bladerdeeg uitrollen tot een lap van 26 cm en de vorm ermee bekleden. Gaatjes in het deeg prikken met een vork. Bodem bestrooien met paneermeel. Ei-raapstelenmengsel in de vorm scheppen en in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin bakken.

Raapstelenomelet

Met een wortelsalade en warm (stok)brood een complete maaltijd.
2 aardappels - 2 bosjes raapstelen - 6 eieren - zout - vers gemalen peper - nootmuskaat - boter om in te bakken.
Aardappels schillen, in plakjes van ½ cm snijden en in 5 minuten in water met een snufje zout beetgaar koken. Afgieten en in wat boter in 8 minuten lichtbruin bakken in de koekenpan. Ui toevoegen en even meebakken. Aardappel uit de pan nemen en bestrooien met zout en peper. Intussen de worteltjes van de raapstelen snijden, raapstelen wassen en in een snufje zout met aanhangend water in 2-3 minuten laten slinken in een pan. In een vergiet doen, vocht eruit drukken en grof hakken. Eieren los kloppen en door de raapstelen scheppen. Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. In een koekenpan boter verhitten en eimengsel erin scheppen. Aardappels erop scheppen en met een vork in de omelet duwen. Omelet in 10–15 minuten op een zacht vuur goudbruin bakken.

Raapstelensoep met taugé

2 bos raapstelen - 1 bakje taugé - 2 uitjes - 1 liter bouillon – 1-2 eetl sesamolie
Maak de raapstelen schoon en snijdt de stelen in grove stukken. Roerbak ze in een beetje olie totdat ze geslonken zijn, in enkele minuten.
Voeg vervolgens de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook.
Maak onderwijl de (bos)uitjes schoon en snijdt ze in ringetjes en roerbak ze even in wat olie.
Haal de soep van het vuur wanneer deze kookt. Hak met behulp van een staafmixer de raapstelen in de soep fijn. Roer de taugé en bosuitjes door de soep en dien de soep op.

Vegetarische stamppot raapstelen

3 bos raapstelen – 1 kg aardappels – 150 g (schapen)kaas – 1 rode paprika aan stukjes – 3 eetl zonnebloempitten en maanzaad – 2 eetl melk of sojaroom – wat hete paprikapoeder naar smaak – 2–3 eetl boter.
Kook de geschilde aardappels 20 minuten in een bodem lichtgezouten water.
Intussen: rooster de zonnepitten in een droge koekenpan tot ze licht kleuren. Voeg maanzaad, paprikastukjes en paprikapoeder toe, rooster die 1 minuut mee op getemperd vuur.
Verwijder de worteltjes van de raapstelen, spoel de uiteinden schoon en snij ze grof. Maak puree van de aardappels met iets kookvocht, boter en melk of room.
Roer de raapsteeltjes, kaas (in dobbelsteentjes) en de pitten - paprika - combinatie erdoor.
Klaar en eet smakelijk !

Raapstelensalade met tonijn

Raapstelen – tonijn – pijnboompitten - paprika - tomaten – citroen – mayonaise – olijfolie - zout & peper
Leg de gewassen raapstelen op een bord, leg stukjes tonijn op de raapstelen, snij de paprika tomaten in vieren. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Maak hiermee de salade.
Opdienen: Erg lekker met geroosterd volkoren brood erbij!

Salade van raapstelen en avocado

Raapstelen – avocado – walnoten – rozijnen – ui - gele paprika – yogonaise - zout & peper.
Leg de gewassen raapstelen op een groot bord, strooi de geroosterde walnoten, de gesnipperde ui, gewelde rozijnen en slierten paprika over de raapstelen. Plakken avocado kunnen boven op de salade. Besprenkel de salade met yogonaise, peper en zout.
Opdienen: Lekker als bijgerecht of als vegetarisch maaltijdsalade met geroosterde brood erbij.

Raapsteeltjes met vis en tomaten

2 bos raapsteeltjes - 10 gedroogde tomaten, in reepjes gesneden - 4 eetl sojasaus - 3 sjalotten, gesnipperd - 2 tenen knoflook, geperst - een scheutje olijfolie - 1of 2 blikjes tonijn in olie  - 2 theel Provençaalse kruiden en/of kerrie.
Was de raapstelen en snijd ze in kleine stukken. Fruit sjalotten en knoflook in olijfolie en voeg na een paar minuten de tomatenreepjes toe. Voeg na ongeveer 5 minuten de raapstelen, sojasaus, een scheutje water en kruiden toe en laat de groente in 5 minuten beetgaar stoven. Voeg op het laatst de vis in stukjes toe en roer dit door het groentenmengsel.
Serveer dit hartige mengsel met rijst of een ander graansoort en een frisse salade. De combinatie van gedroogde tomaten, sojasaus, kruiden en vis geven een aparte fijne smaak aan dit gerecht.


Reacties

Populaire posts