Zelf brood bakken met de hand

Zelf bakken
Hierbij heb ik een recept voor zowel wit- als volkorenbrood.
Volkorenbrood is natuurlijk veel gezonder dan het witbrood, maar het witbrood is weer heel geschikt voor kleine broodjes en stokbroden.
Het bakproces van een wit- en volkorenbrood is vrijwel hetzelfde.
Volkoren tarwemeel is iets zwaarder waardoor er meer gist nodig is en soms meer rijstijd om een goede maat te bereiken.



Voor een brood heb je de volgende ingrediƫnten nodig:
1 zakje gist voor witbrood, 1,5 zakje voor volkorenbrood (helaas zit in de soort die ik gebruik wel een E-nummer)
500 gram tarwebloem voor witbrood, 500 gram volkoren tarwebloem voor volkorenbrood
(neem geen patentbloem, deze is namelijk meer geschikt voor gebak en koekjes)
1,5 theelepel (zee)zout
300 ml water (melk kan ook, maar ik proef hier geen verschil tussen)
olijf- of zonnebloemolie of een beetje zachte roomboter

En dit is ook handig:
een oven
een (beslag)kom
een maatbeker
een weegschaal
een bakblik of een broodbakvorm (het kan ook met een grote cakevorm)
eventueel maatschepjes

Alles klaargezet?
Giet 300 ml lauw water in een maatbeker. Als je melk gebruikt, kan je deze eventjes op een laag vermogen in de magnetron opwarmen.
Zorg dat de melk niet echt warm wordt.
Lauw water of melk activeert de gist.
Strooi de gist in de maatbeker en roer dit eventjes door de vloeistof met een lepeltje of een vorkje. Zorg ervoor dat de gist een beetje oplost.
Zet de maatbeker vervolgens even aan kant.

Meet vervolgens 500 gram (volkoren) meel af en doe dit in een kom.
Neem een anderhalve theelepel zout en strooi dit over het meel heen.
Roer vervolgens met een lepel het zout door de bloem heen.
Zorg dat het goed wordt verdeeld.
Zout mag namelijk niet direct in aanraking komen met de gist die je straks met het meel mengt.
Gist kan dan zijn werkzaamheid verliezen.





Giet vervolgens het gistmengsel door het het meel.
Je kan deze eerst even doorroeren.
Vervolgens is het tijd om te kneden.
Dat kan je in de kom doen, maar het kan ook op een plat vlak als het aanrecht.
Strooi in dat geval een beetje bloem op het aanrecht, zodat het deeg niet vast komt te plakken.
Tijdens het kneden zal je misschien merken dat het deeg te droog is.
Voeg in dat geval op gevoel wat olie of boter aan het mengsel toe.





Kneed minstens tien minuten lang, totdat het deeg niet meer kleeft en egaal is.
Hierna kan het rijsproces beginnen.
Dit kan gewoon in de beslagkom.
Een hoge luchtvochtigheid is belangrijk.
Dit kan je bereiken door de kom goed af te dekken met huishoudfolie (hier gaat het deeg van ‘zweten) of door er een warme, vochtige theedoek overheen te leggen.
Het deeg moet op een warme plek worden gezet.
Bijvoorbeeld bij de verwarming (pas op dat deze niet te heet is, dit kan juist het rijsproces te snel laten verlopen zodat het deeg inzakt).
Ik heb de kom onder een hete halogeenlamp gezet.
Als je echt geen warm plekje in huis kan vinden, kan je de kom ook in de oven zetten op 40 graden met het deurtje op een kier.





Laat het deeg ongeveer een uur met rust.
Als het goed is, is de omvang hierna ongeveer verdubbeld.
Bestrooi je aanrecht met wat bloem en kneed het deeg intensief.
Je kunt eventueel nog wat olie of boter toevoegen als het te droog is geworden.
Als je een bakvorm gebruikt, kun je deze nu invetten met wat olie of boter.
Maak van het deeg vervolgens een platte rechthoek en rol deze vervolgens op.
Je kunt hem nu in de bakvorm leggen.


Als je geen bakvorm gebruikt, kun je elke vorm maken die je wilt.
Je kunt gaan voor een groot stuk brood, maar ook bolletjes maken, pistoletjes of stokbroodjes.
Plaats ze hierna in een bakblik.
Houd er rekening mee dat de stukken deeg nog flink in omvang zullen toenemen.
Plaats ze daarom niet te dicht op elkaar.
De vorm van het brood hoeft trouwens niet al te netjes.
Een handgemaakt karakter geeft juist een mooi authentiek brood.
Met een mesje kun je eventueel nog wat typische strepen snijden op de bovenkant van de vormen.


Laat het deeg nogmaals afgedekt op een warme plek rijzen voor ongeveer 30 minuten.
Intussen kan je de oven voorverwarmen op ongeveer 220 graden.
Een heteluchtoven hoeft meestal niet veel heter dan 200 graden.


Plaats vervolgens de bakvorm of het bakblik op het middelste rooster in de oven.
Geniet van de heerlijke bakgeur!
Het brood moet na ongeveer 20-30 minuten gaar zijn.
Het brood is gaar als het een mooie lichtbruine kleur heeft en hol klinkt als je erop tikt.
Als je kleinere broodjes hebt gemaakt, zijn ze mogelijk eerder klaar.
Voor de variatie kan je een volgende keer ook eens zaden of rozijnen aan het deeg toevoegen.
Het brood is trouwens een paar dagen houdbaar, daarna gaat de smaak achteruit.
Het valt uiteraard prima in te vriezen op de dag dat je het gebakken hebt.



Reacties

Populaire posts