Vegetarische Griekse witte bonensoep
Vegetarische Griekse witte bonensoep (fasolada)
INGREDIËNTEN
- 500 g gedroogde witte bonen, limabonen of cannellinibonen laat een nacht weken
- 3 teentjes knoflook, 1 heel, 2 gesnipperd
- 1 laurierblad
- Een half theelepeltje oregano
- Een rood pepertje
- 1 kleine bleekselderijstengel
- ½ kleine ui
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 3 wortels, schoongeraspt en in flinke stukken gesneden
- 400 g gehakte tomaten uit blik
- 50 g rode ui of lente-ui, grof gehakt
- 30 g zeer grof gehakte bladpeterselie
- 15 g grof gehakt selderijblad
- olijfolie van goede kwaliteit, om erbij te serveren
- Spekreepjes als je het niet vegetarisch wilt
Giet de bonen af, spoel af en zet ze in een pan onder koud water.
Breng aan de kook en schep het schuim eraf.
Giet af en spoel nogmaals af.
Veeg het schuim uit de pan en doe de bonen er dan in terug.
Voeg 2 liter koud water, de hele knoflookteen, het laurierblad, de bleekselderijstengel en ½ ui toe. Laat met het deksel schuin op de pan ongeveer een uur pruttelen tot ze zacht zijn.
Grotere bonen doen er wat langer over en je hebt hiervoor ook meer water nodig.
Voeg tijdens de laatste 10 minuten van de kooktijd zout toe.
De spekreepjes uitbakken als je het niet vegetarisch wilt en verder gaan met de ui hieronder
Verhit intussen olie in een soeppan en fruit de gesnipperde ui (niet de lente-ui) zacht en goudgeel. Voeg de gesnipperde knoflook, rood pepertje en wortel toe, en als je de knoflook begint te ruiken ook de tomaten toe.
Breng op smaak met de oregano, zout en peper.
Spoel het tomatenblik om met ongeveer 125 ml water en giet dat in de pan.
Met het deksel op de pan ongeveer 10 minuten sudderen.
Giet de bonen als ze klaar zijn met kookvocht en al bij de tomatensaus.
Laat 10 minuten pruttelen en voeg een beetje water toe als het geheel te dik is.
Schep in kommen, bestrooi met lente-ui, peterselie en selderij, besprenkel met olijfolie, maal er wat peper over en dien op.
Reacties
Een reactie posten