Couscous


Ingrediënten:

  • 250 gram couscous
  • 250 gram rund of kip gehakt vegetarisch dan courgette of champignons
  • Eventueel nog wat stukken kipdijfilet grillen of bakken voor erbij
  • 1 rode of gewone ui
  • 1 rode peper of 1 of twee theelepels rode of gele currypasta, als je van een beetje pittig houdt.
  • 250 gram peultjes
  • 50 gram rozijnen niet perse nodig
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika
  • Twee theelepels Kurkuma
  • 75 gram cashewnoten als je dat wilt
  • sap van een halve citroen
  • 2 eetlepels muntblaadjes, fijngesneden als je niet van munt houdt niet doen

    Tzatziki, liefst een dag van te voren maken
  • 2,5 dl Griekse yoghurt
  • 1 komkommer
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel dille, fijngesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • kneepje citroensap
  • peper en zout

Bereiding
Schenk heet water over de rozijnen.
Laat ze een kwartiertje weken en daarna uitlekken in een vergiet.
Maak de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Of gooi de droge couscous in een schaal, giet er water of (kippen) bouillon over heen tot één centimeter boven de droge couscous
Kook of stoom de peultjes beetgaar.
Was de paprika en verwijder de zaadlijsten.
Snij in lange repen en daarna in kleine stukjes.
Verwarm 2 eetlepels (olijf)olie in een koekenpan.
Bak de gehakt rul of bak de courgette een beetje.
Doe ui, knoflook, paprika, rozijnen, cashewnoten, en Kurkuma in de pan.
Schep alles om en bak het mengsel 3 minuten op middelhoog vuur.
Pak een grote schaal en meng de couscous, samen met het paprikamengsel en de peultjes.
Doe er wat citroensap bij en breng de couscous eventueel nog wat verder op smaak met peper en zout.
Tot slot de verse munt er doorheen mengen

Deze couscous is lekker met,
Tzatziki
De komkommer fijn raspen en in een zeef het vocht zoveel mogelijk het vocht er uit drukken met een pollepel. 
Meng alle ingrediënten voor de tzatziki in een kom of schaal en zet een uurtje in de koelkast.
Dan kunnen de smaken op elkaar inwerken en wordt het nog lekkerder.

Tip
Pel een bol knoflook en haal alle teentjes er af, snij de puntjes er af.
Verpak de knoflooktenen bij elkaar en een drupje olijfolie over de knoflook in aluminiumfolie en leg die in een voorverwarmde oven van 190 gr C.
Laat de knoflooktenen in ca. 20 min. gaar worden.
Haal het uit de oven en laat het afkoelen tot het hanteerbaar is.
Knijp de teentjes met wat nu pasta is leeg in een schaaltje.





Reacties

Populaire posts