Franse uiensoep en gegratineerde Franse uiensoep

Ingrediënten soep 1

middelgrote uien 500gram
1 glas witte wijn
1 liter runderbouillon of fond, is ingedikte bouillon, smaakvoller en bevat minder zout dan blokjes
1 klontje roomboter
1 à 2 teentjes knoflook
1 laurierblaadje
2 takjes tijm
1 handje peterselie
1 stokbrood
1 zakje geraspte oude kaas



Fruit de uien 20-30 minuten op laag vuur in een pan met wat olijfolie en zout op.
De eerste 5 minuten mag het vuur best wat hoger.
Doe er daarna een klontje roomboter bij en doe een deksel op de pan.
Natuurlijk wel af en toe roeren.
Je zult zien dat de uien al aardig slinken.

Voeg na 20-30 minuten het glas witte wijn, takjes tijm, laurierblaadje, fijngesneden knoflookteentje en nog klontje roomboter toe.
Laat dit inkoken tot de uien bruin zijn. Voeg vervolgens de liter bouillon toe.
Na een minuut of 10 mogen de takjes tijm en het laurierblaadje de pan verlaten.
Breng de soep op smaak met wat peper en zout.

Snij alvast wat peterselie en rasp alvast de oude kaas. Zet een grillpan of een koekenpan op het vuur en snij intussen wat sneetjes van de stokbrood. Doe wat olijfolie over de sneetjes heen en doe vervolgens in de koekenpan of grillpan. Dit mag best op hoog vuur, want we willen ze straks knapperig hebben. Wanneer ze aan de ene kant goed zijn draai ze dan om en doe er wat geraspte kaas overheen. Gaat het iets te snel doe dan de sneetjes stokbrood in de oven en laat daar de geraspte kaas smelten. Sommige doen de sneetjes brood met soep en al in de oven, maar ik vind het fijner als er nog een bite aan de broodjes zit.



Gegratineerde Franse uiensoep ll

Ingrediënten

Porties: 4
4 eetlepels boter
1 theelepel zout
2 grote rode uien, in dunne schijfjes
2 grote uien, in dunne schijfjes
1,5 liter kippenbouillon
500 ml runderbouillon
125 ml rode wijn
1 eetlepel worcestersaus
2 takjes verse peterselie
1 takjes verse tijm
1 laurierblad
1 eetlepel balsamico
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
4 dikke plakken krokant brood
8 plakken gruyère, op kamertemperatuur
60 gr geraspte mozzarella, op kamertemperatuur
4 mespuntjes paprikapoeder




Bereidingswijze:

1.
In een grote pan boter smelten, ui er in met zout blijven roeren bakken, tot de ui gekarameliseerd is en bijna stroopachtig.

2.
Kippenbouillon, runderbouillon, rode wijn en worcestersaus toevoegen.
Peterselie, tijm en laurierblad met keukengaren tot een bundeltje maken en aan de pan toevoegen en 20 minuten op een middelhoog vuur laten sudderen, af en toe roeren.
Kruidenbundeltje verwijderen.
Het vuur laag zetten, balsamico azijn toevoegen en op smaak brengen met zout en peper.
De pan sluiten en op een laag vuur warm houden terwijl u het brood bereidt.

3.
De oven op grillstand voorverwarmen.
De sneetjes brood over een bakplaat verdelen en 3 minuten grillen.
Onderwijl 1 keer keren en beide kanten bruin roosteren.
Uit de oven halen, maar de oven aan laten staan.

4.
Vier grote ovenbestendige soepkommen over een bakplaat verdelen.
Elke kom voor 2/3 met de hete soep vullen en daarop 1 sneetje brood leggen met 2 plakjes gruyère en ¼ van de mozzarella.
Elk sneetje met een beetje paprikapoeder bestrooien.
5.Vijf minuten grillen tot de kaas bubbelt en goudbruin is. Als de kaas smelt loopt het van de boterham af en geeft de soep een prachtig krokant laagje.
Direct serveren.

Reacties

Populaire posts