Mosterdsoep en Franse mosterdsoep


Mosterdsoep

50 gram boter
60 gram bloem
1 liter kippenbouillon of groentebouillon
3 eetlepels mosterd
125 ml room
2 eigelen
1 glas droge witte wijn (optioneel)
versgemalen peper
1 prei (alleen het witte en lichtgroene deel) of bieslook ipv prei
300 gram spekjes



Laat de boter smelten in de soeppan, maar laat het niet bruin worden.
Voeg de bloem toe en laat deze even bruisen.
Voeg de kippen bouillon toe en laat deze 5-10 minuten zacht koken.
Bak ondertussen de spekjes lekker krokant en laat deze uitlekken op een stukje keukenpapier.
Snijd de prei in zeer fijne reepjes. Gebruik niet de taaie delen.
Zet het vuur van de bouillon zacht en doe de mosterd erbij.
Klop de eigelen met de room. Voeg toe en roer goed.
Doe vlak voor het opdienen de spekjes en de prei op de soep.


Franse mosterdsoep

50 gram boter
60 gram bloem
1 liter kippenbouillon of groentebouillon
500 gram gemengde groenten (zie inleiding)
2 sjalotten fijngesnipperd
1 teentje knoflook
3 eetlepels mosterd
100 ml crème fraîche
1 glas droge witte wijn (of een eetlepel witte balsamico)
versgemalen peper
takje tijm, peterselie of andere kruiden ter garnering
300 gram spekjes (optie)




Laat de boter smelten in een steelpan, maar laat het niet bruin worden.
Voeg de bloem toe en laat deze even bruisen.
Voeg iets bouillon toe en laat binden.
Zet deze roux apart.
Fruit de sjalot met de knoflook glazig in een kookpan.
Voeg rest van de bouillon toe, de groenten en de kruiden.
Laat 10 minuten zacht koken.
De soep pureren met staafmixer.
Zet het vuur van de bouillon zacht en doe de creme fraiche erbij, de roux en de wijn.

Reacties

Populaire posts