Aardappelpuree
Aardappelpuree basisrecept
Bereidingstijd 20 minuten
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kilo aardappelen
- 50 gram boter
- eidooier
- scheutje warme melk
- 1 eetlepel fijne mosterd
- peper
- zout
- Nootmuskaat vers geraspt
Bereiding:
Schil de aardappel en snijd eventueel in stukken. Kook de aardappelen gaar. Giet de gekookte aardappelen af laat ze even uitstomen.
Verwarm de melk in een pannetje of magnetron (niet koken). Voeg de melk, eidooier en boter toe aan de aardappelen en stamp ze fijn zodat een mooie puree ontstaat. Voeg mosterd, peper, zout en nootmuskaat toe om de puree op smaak te brengen en meng dit goed door.
Variaties op de basis aardappelpuree
De basis aardappelpuree is heerlijk, ideaal om bijvoorbeeld in stamppotten of ovenschotels te verwerken. Maar aardappelpuree kun je ook als bijgerecht serveren. In dat geval is het extra lekker om er iet extra’s aan te geven door extra ingrediënten toe te voegen.
- Hartige puree:
Meng geraspte kaas, een in ringetjes gesneden bos uitje en gebakken spekjes door de puree.
- Knoflook- en rozemarijnpuree:
Meng aangebakken knoflook, kerrie, tijm en rozemarijn door de puree. Een variatie van de lekkerste aardappeltjes uit de oven, maar dan in de puree.
- Gegratineerde puree:
Ook lekker om de aardappelpuree in de oven te gratineren met bovenop geraspte kaas of (grof) paneermeel. In dit laatste geval is het ook lekker om de bovenkant in te smeren met eidooier zodat de korst lekker krokant wordt.
- Zoete aardappelpuree:
Maak de puree hetzelfde als hierboven, maar dan van zoete aardappel. In dit geval is de puree wel een stuk zoeter van smaak, houd hier rekening mee.
Reacties
Een reactie posten