Sofrito
Hij bestaat in ieder geval uit uien, tomaten en olijfolie, maar kan worden uitgebreid met knoflook, paprika en kruiden.
Het geheim van een goede sofrito schuilt in twee dingen, veel olijfolie en veel geduld.
De uien moet heel langzaam garen zodat ze hun natuurlijke suikers prijsgeven en een royale plens olijfolie zorgt voor een volle smaak.
De uien worden eerst eventjes gekookt en daarna pas gebakken.
Na pureren levert dat een mild zoete of licht pittige bijna romige saus op.
Lekker bij vlees of vis, bij gegrilde groenten en als basis voor soepen.
Maak van onderstaand recept gerust een dubbele of driedubbele hoeveelheid.
Sofrito laat zich prima invriezen.
Voor ruim 300 ml saus:
- 3 uien, gesnipperd
- 1 klein preitje, gesneden, kan ook zonder
- 2 Spaanse pepertjes
- 5 teentjes knoflook, fijngehakt
- 100 ml (Spaanse) olijfolie
- 2 verse tomaten en in vieren
- 1 blik gepelde tomaten of tomatenblokjes
- Pakje gezeefde tomaten
- 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in stukjes
- 375 ml witte wijn
- Optie is een handje gesneden koriander als je dat lekker vindt, niet perse nodig
- Knapperig stokbrood gesneden
Doe de ui in een koekenpan of hapjespan en voeg 100 ml water toe. Zet de pan op halfhoog vuur en laat het water verdampen.
Voeg op het moment dat de uien droog komen te liggen de olie toe en laat de ui in een minuut of 10 mooi goudblond bakken.
Voeg de knoflook, gember en Spaanse peper toe en fruit even mee.
Voeg de tomaten, de paprika’s en een snuf zout toe, roer om en gooi de witte wijn erbij.
Eventueel handje gesneden koriander.
Draai het vuur laag en laat ongeveer drie kwartier minuten pruttelen tot alle groenten zacht zijn.
Pureer de saus glad en maak hem verder op smaak met zout en versgemalen peper.
Lekker met knapperig stokbrood om de in de saus te dopen.
Je kunt mosselen schoonmaken en sorteren en hierin even koken tot ze open zijn, heerlijk met brood.
Reacties
Een reactie posten