Krokante kipburgers




Kipmarinade:

  • 500 gram kipgehakt of brokjes kipfilet
  • 3 theelepels kipkruiden
  • 2 eieren
  • 1/2 tl. zwarte peper
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel sambal
  • eventueel nog heel fijn gesneden ui in kipgehakt

Saus en garnering:
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels chilisaus
  • 1 kleine rode ui
  • sla
  • cheddar kaas
  • plakjes tomaat

Paneren:
  • 150 gram bloem
  • 200 gram cornflakes
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 2 eieren
  • 150 milliliter melk

Bereiding:

Meng de kipgehakt of kipfilet met de 3 theelepels kipkruiden, zout, peper en de sambal en eventueel fijn gesneden ui en laat 30 minuten staan.
Maak er daarna een mooi model burgers van.

Sausje:
Snijd de rode ui heel fijn en doe deze in een kom.
Voeg hier ongeveer 4 eetlepels mayonaise en 4 eetlepels chilisaus aan toe.
Meng dit geheel samen en klaar is het sausje.

Afbakken:
Verwarm een hoeveelheid zonnebloemolie in een ruime pan en bak de burgers aan beide kanten mooi goudbruin voor ongeveer 5 minuten op middelmatig vuur.
Let er wel op dat de olie niet al te heet is, want dan zal de burger snel bruin kleuren aan de buitenkant  maar zal van binnen nog niet gaar zijn!
Leg twee stukken keukenpapier op een bord en laat de burger uitdruppen van de overtollige olie.
Wil je de burgers niet frituren, maar in de oven bereiden?
Bak de burgers op 200 graden voor ongeveer 30 minuten gaar.
Draai de burgers na 15 minuten om, zodat ze aan beide kanten mooi krokant bakken.

Broodjes vullen:
Snijd het broodje doormidden en verdeel hierop een stuk sla, uien en leg hier een burger op.
Daar bovenop een plakje Cheddar kaas en eventueel een plakje tomaat.
Verdeel over de burger nog een volle eetlepel van de saus en sluit het broodje.

Als je ze wilt paneren:
Meng in een aparte kom de bloem samen met de theelepel kipkruiden, peper en het zout.
Nog wat chilipoeder aan toevoegen als je van pittig houdt.
Meng dit geheel samen en zet de kommen even aan de kant.
Doe de cornflakes in een diepvrieszak en sla ze niet al te fijn.
Geen liefhebber van cornflakes dan kun je ook voor paneermeel kiezen of zelfs voor Doritos chips.

Klop twee eieren los in een aparte kom en giet hier de melk bij.
Mix geheel samen en zet ook deze kom even apart.

Pak de burgers of stukken kipfilet erbij en haal deze per stuk eerst door de bloem heen.
Klop de overtollige bloem er eventueel vanaf.

Dompel  vervolgens de kipburgers/ filet in het ei/melk mengsel en laat ze uit druppen.
Leg de kipburgers stuk direct in de kom met de cornflakes en schep met je handen op de bovenkant.
Druk met je hand de cornflakes goed aan.
Zorg ervoor dat de beide kanten van de kipburgers/ filet en de zijkanten goed bedekt zijn.
Alles 30 minuten in de koeling neerzetten.

Reacties

Populaire posts