Soda brood
Ingrediënten:
Verwarm de oven voor op 200 C.
Doe de bloem, baking soda en zout in een grote kom en roer door elkaar.
Maak een gat in het midden van het bloemmengsel en giet de gesmolten boter, olijven, tomaatjes, stroopmiddel plus voldoende karnemelk/ yoghurt om een los plakkerig deeg te maken.
Scheur een paar basilicumblaadjes in stukjes en voeg dit ook toe
Plaats het deeg op een licht bebloemd werkblad.
Het deeg zal vrij plakkerig zijn.
Kneed het deeg een minuut en vorm het dan in een bal met een strakke, gladde bovenkant.
Leg het deeg op bakpapier op een bakplaat en maak het een beetje plat.
Pak een houten lepel en doe wat bloem over het hele handvat en druk het horizontaal in het brood tot je de bakplaat onderaan voelt.
Herhaal om een kruis te maken.
Bestuif met wat bloem en bak het vervolgens in de oven gedurende 30/ 40 minuten, of tot het brood mooi bruin is, mooi is gerezen en het deeg waar het kruis is gemaakt niet vochtig is.
Lekker met soep.
Dit brood blijft niet goed, dus beter op eten op de dag dat het gebakken is.
Maar als je nog over hebt de volgende dag een beetje oppiepen!
Maak ‘m nat
Houd het brood onder de kraan en maak de korst goed nat.
Wees niet te voorzichtig.
Heb je het brood al aangesneden?
Probeer de binnenkant van het brood dan niet onder de kraan te houden.
Als het een klein beetje nat wordt, is niet erg.
Bak het
Leg het natte brood in het midden van de voorverwarmde oven, op zo’n 200 graden.
Na zes (of zeven minuten voor een groot brood) haal je ‘m er weer uit.
Het warme brood heeft een krokante korst gekregen en is lekker zacht aan de binnenkant.
Ook taaie kaiserbroodjes, pistolets en Italiaanse bollen geef je op deze manier een tweede leven.
- 370 gram meel , plus extra voor bestrooien
- 130 gram volkoren meel
- 1 theelepel natriumbicarbonaat = Baking soda
- 1 theelepel zout
- 40 gram boter , gesmolten
- 1 eetlepel zwarte stroop
- 300-340 ml karnemelk of yoghurt
- 50 gram olijven
- een stuk of zes fijn gesneden zongedroogde tomaatjes
- wat blaadjes verse basilicum
Verwarm de oven voor op 200 C.
Doe de bloem, baking soda en zout in een grote kom en roer door elkaar.
Maak een gat in het midden van het bloemmengsel en giet de gesmolten boter, olijven, tomaatjes, stroopmiddel plus voldoende karnemelk/ yoghurt om een los plakkerig deeg te maken.
Scheur een paar basilicumblaadjes in stukjes en voeg dit ook toe
Plaats het deeg op een licht bebloemd werkblad.
Het deeg zal vrij plakkerig zijn.
Kneed het deeg een minuut en vorm het dan in een bal met een strakke, gladde bovenkant.
Leg het deeg op bakpapier op een bakplaat en maak het een beetje plat.
Pak een houten lepel en doe wat bloem over het hele handvat en druk het horizontaal in het brood tot je de bakplaat onderaan voelt.
Herhaal om een kruis te maken.
Bestuif met wat bloem en bak het vervolgens in de oven gedurende 30/ 40 minuten, of tot het brood mooi bruin is, mooi is gerezen en het deeg waar het kruis is gemaakt niet vochtig is.
Lekker met soep.
Dit brood blijft niet goed, dus beter op eten op de dag dat het gebakken is.
Maar als je nog over hebt de volgende dag een beetje oppiepen!
Maak ‘m nat
Houd het brood onder de kraan en maak de korst goed nat.
Wees niet te voorzichtig.
Heb je het brood al aangesneden?
Probeer de binnenkant van het brood dan niet onder de kraan te houden.
Als het een klein beetje nat wordt, is niet erg.
Bak het
Leg het natte brood in het midden van de voorverwarmde oven, op zo’n 200 graden.
Na zes (of zeven minuten voor een groot brood) haal je ‘m er weer uit.
Het warme brood heeft een krokante korst gekregen en is lekker zacht aan de binnenkant.
Ook taaie kaiserbroodjes, pistolets en Italiaanse bollen geef je op deze manier een tweede leven.
Reacties
Een reactie posten