Erwtensoep
Ingrediƫnten
4 tot 6 personen
Recept
Neem een grote pan en breng hierin het water aan de kook, met de bouillonblokjes.
Voeg de varkenspoot toe, evenals de spliterwten, de knolselderij, de wortel, het laurierblaadje en de gesnipperde ui, en laat het geheel rustig twee tot drie uur koken op een laag vuur.
Voeg hierna, als de spliterwten bijna kapot gekookt zijn, de preiringen en de aardappelblokjes toe.
Laat de soep een half uur verder koken, op een laag vuur.
Voeg nu de verse bladselderij toe, althans de fijngesneden blaadjes hiervan, en de rookworst. Laat de soep nu nog een klein half uurtje rustig doorpruttelen. Niet hard laten koken, want dan zal de bodem aanbranden.
Haal hierna de varkenspoot uit de soep, en haal met een vork of mes het vlees van de varkenspoot. Snij dit fijn, en doe het vlees terug in de soep. Het bot mag worden weggegooid.
Haal ook de rookworst uit de soep, snij deze in plakjes, en doe de rookworstschijven weer terug in de soep.
Verwarm de soep nu alleen nog even goed door, en serveer de erwtensoep zo warm mogelijk.
Tips
Serveer bij deze Hollandse erwtensoep roggebrood met zuurkoolspek of een stokbrood, in plakjes gesneden, met kruidenboter, knoflookboter of roomboter.
4 tot 6 personen
- 1 varkenspoot
- 1 rookworst
- 400 gram spliterwten, goed gewassen
- 2 bouillonblokjes of 3 blokjes voor iets meer pittigheid
- 1,5 liter water
- 2 winterwortelen in blokjes gesneden
- 1 ui, gepeld en gesnipperd
- 1 kleine knolselderij, geschild, gewassen en in stukjes gesneden
- 1 bosje bladselderij
- 2 stelen prei, goed gewassen en in ringen of halve ringen gesneden
- 1 laurierblaadje
- 1 aardappel, geschild, gewassen en in blokjes gesneden
- peper en zout naar smaak
Recept
Neem een grote pan en breng hierin het water aan de kook, met de bouillonblokjes.
Voeg de varkenspoot toe, evenals de spliterwten, de knolselderij, de wortel, het laurierblaadje en de gesnipperde ui, en laat het geheel rustig twee tot drie uur koken op een laag vuur.
Voeg hierna, als de spliterwten bijna kapot gekookt zijn, de preiringen en de aardappelblokjes toe.
Laat de soep een half uur verder koken, op een laag vuur.
Voeg nu de verse bladselderij toe, althans de fijngesneden blaadjes hiervan, en de rookworst. Laat de soep nu nog een klein half uurtje rustig doorpruttelen. Niet hard laten koken, want dan zal de bodem aanbranden.
Haal hierna de varkenspoot uit de soep, en haal met een vork of mes het vlees van de varkenspoot. Snij dit fijn, en doe het vlees terug in de soep. Het bot mag worden weggegooid.
Haal ook de rookworst uit de soep, snij deze in plakjes, en doe de rookworstschijven weer terug in de soep.
Verwarm de soep nu alleen nog even goed door, en serveer de erwtensoep zo warm mogelijk.
Tips
Serveer bij deze Hollandse erwtensoep roggebrood met zuurkoolspek of een stokbrood, in plakjes gesneden, met kruidenboter, knoflookboter of roomboter.
Reacties
Een reactie posten