Rendang

Recept Rendang

Een klassieker uit de Indonesische keuken, geliefd over de hele wereld. 

En zoals wel vaker met zulke succesgerechten is er eigenlijk geen origineel recept te vinden. 
Ieder eiland, iedere familie had haar eigen recept. 
Zo ook onze Indische buurvrouw Roos en wat ik zo leuk vind aan haar recept is dat ze de santen aanlengt met melk. 
Ik heb haar recept een beetje aangepast, maar de santen en melk prefereer ik nog steeds boven een blik kokosmelk. 
Wel oppassen dat het niet in de schift gaat, of zoals Roos altijd zei “zachtjes, anders gaat ie kapoooooht ja”.


RECEPT

Het vlees
1,1 kg runderstoofvlees
2 el sambal oelek
Snijd het vlees in blokjes. Liefst niet te klein, maar dat moet je zelf weten. En wrijf het in met de sambal oelek. Zet weg/klaar.

De boemboe
2 tl gemalen komijn/djinten
2 tl gemalen koriander/ketoembar
4 kemiri nootjes geroosterd
1 à 2 stengels citroengras/sereh in stukjes
(of voeg dit pas later, licht gekneusd aan de pan toe)
3 cm verse laos/galangal of 1 tl laospoeder
½ tl kurkuma/koenjit
1 flink stuk gember/djahé
6 teentjes knoflook
2 uien
½ tl trassi
6 lomboks (spaanse pepers)
6 el water
Ik vind het het makkelijkste, maar ook het fijnste om boemboes in de blender te maken, dat geeft een lekkere, dikke saus, maar als je wilt stampen in een vijzel kan dat ook. Snijd alles alvast in kleine stukjes.
Tip voor het blenderen: gewoon flink schudden aan die blender.
(als dat echt niet lukt: water erbij, dat blendert makkelijker en het aanfruiten in de volgende stap overslaan)

Bereiding
Fruit de boemboe in een pan met dikke bodem in wat olie aan. Gewoon om de rauwigheid van de ui wat weg te krijgen, tot er een lekkere, gebakken geur vanaf komt. Doe dan het vlees erbij en vervolgens nog:
1 tl gula djawa  Javaanse palmsuiker
½ blok santen  witte vruchtvlees van de kokosnoot
300 ml melk
300 ml water
zout
2 salaam blaadjes  Daun salam, in het Nederlands ook wel salamblad Indonesische laurier
4 djeroek poeroet  blad van de Indonesische citroenboom

Breng alles voorzichtig aan de kook en laat het op een zacht vuurtje in een paar uur gaar sudderen. Pas op dat de rendang niet in de schift schiet. De bedoeling is dat de saus enorm indikt, daarvoor leg je de deksel schuin op de pan en roer je alles (vooral op het laatst) regelmatig door. Maar eerlijk gezegd is een wat smeuïgere rendang ook best lekker.
Serveren met rijst, nasi kuning of hutspot!

Reacties

Populaire posts