Grootmoeders Erwtensoep

Erwtensoep Ingrediënten4 personen
  • 300 gram hamlappen, krabbetjes, schouderkarbonade, speklap of beenham
  • 2 of 3 uien in grove brokken
  • 1 rookworst
  • 2 aardappelen, kruimige aardappelen, geschild, gewassen en in stukjes gesneden
  • 250 gram spliterwten
  • 1½ tot 2 liter water
  • Halve knolselderij, in blokjes gesneden
  • Halve winterwortel, in blokjes gesneden
  • preien, in ringen gesneden
  • Zout en peper naar smaak
  • Voor 2 of 2½ liter rundvleesbouillonblokjes, ik zou het zelf maken met de groente.
  • Peterselie, fijngesneden
  • Bladselderij fijngesneden
Zelf vlees en of groentebouillon van te voren maken
  • De 1½ tot 2 liter water
  • 1 schenkeltje
  • Afsnijsel van de hele prei ( dus de groene bladeren die er bij AH zijn afgesneden) en het overgebleven kontje 
  • Schillen wel even wassen (wordt de bouillon mooi donker van)  en afsnijsel van de ui
  • De overgebleven en gewassen stukken van de knolselderij
  • Gooi er de ½ wortel bij, ook de overblijfsels
  • De stelen van de peterselie
  • Laurierblad
  • De stelen van de bladselderij
  • Zout en peper naar eigen smaak
Breng het water aan de kook
Doe alles in een pan en laat 2 tot 2½ uur trekken


Bereiding
Zeef de zelf gemaakte 1½ tot 2 liter bouillon in een grote soeppan
of
Doe 1½ tot 2 liter water  in een grote soeppan en breng het aan de kook.

Zodra de bouillon kookt 
(anders de bouillonblokjes erin)
het vlees erbij en laat het één uur zacht koken. 
Schuim als het nodig is af.

Voeg daarna de (van tevoren gewassen) spliterwten toe en laat het nog eens één uur koken tot vlees en erwten goed gaar zijn.

Haal het vlees uit de pan en doe hiervoor in de plaats de groenten erin. 
Laat de soep nog eens 20 tot 30 minuten zacht koken tot de groenten gaar zijn.
Pureer de soep met de (staaf)mixer. 
Snijd het vlees, als dit is afgekoeld, fijn, in blokjes.
Snijd de rookworst in plakjes.

Doe het vlees en de worst in de soep en laat deze nog enkele minuten doorkoken.
Goed blijven roeren om aanbranden te voorkomen.
Breng de soep eventueel verder op smaak met zout en peper.
Strooi er als laatste wat peterselie over.

Serveer de soep, goed warm, eventueel met wat extra’s zoals roggebrood met spek, om in grootmoeders stijl te blijven.

Reacties

Populaire posts